Unge læger vælger Thisted: Jeg havde aldrig forestillet mig, at det var så godt

Thisted Sygehus' talentfabrik giver pote. Nu vælger de eftertragtede unge læger Thy.

Marlene Nymann Pedersen valgte Thisted Sygehus, fordi der er en bred patientgruppe og et trygt læringsmiljø (Foto: Claus Rud)

En kedelig historie om lægemangel og lukkede afdelinger i Thy er ved at vende. Talentudvikling, naturoplevelser og surfing trækker nyuddannede læger til Thisted Sygehus.

- Vi er 11 unge læger, så efterhånden kan man godt kalde det et læge-kollektiv, fortæller Lina Hundebøll Jespersen, der blev læge i september fra Københavns Universitet og nu er flyttet til Klitmøller.

Hun er i gang med en klinisk basisuddannelse (KBU), som er et års obligatorisk videreuddannelse for alle nyuddannede læger, og hun har fravalgt København til fordel for Thisted.

- Jeg tror ikke, at vi skal mange år tilbage, hvor det var skræksceneriet at trække KBU heroppe, men det er lige så stille ved at vende, fortæller hun.

De unge læger kan selv vælge, hvor de vil tage deres KBU-uddannelse, så længe sygehuset har plads - og ofte ryger pladserne i de store byer først. For Lina Hundebøll Jespersen var det især Thys flotte natur, der trak.

- Da jeg sad i København, havde jeg aldrig forestillet mig, at det ville være så godt, som det er.

I mange år har det været svært at tiltrække unge læger til Thy. Men Thisted Sygehus har formået at vende udviklingen ved at øge fokuset på lægernes faglige udvikling og give dem mere ansvar.

- Vores ambition er at blive en talentfabrik. Det er den eneste måde, vi kan tiltrække lægerne, siger lægefaglig direktør på Regionshospitalet Nordjylland Claus Brøckner Nielsen.

Det seneste år er vikarbudgettet på Thisted Sygehus steget med 30%, og kun 46 ud af 70 lægestillinger er besat.

- Igennem de seneste par år har vi haft problemer med at få ansat nok KBU-læger og speciallæger, og derfor har vi vendt bøtten 180 grader rundt, siger han.

De unge læger har bemærket ambitionen om en talentfabrik. De gode læringsmuligheder vægter højt, når de vælger, hvor de skal tage deres kliniske basisuddannelse.

- Jeg var priviligeret og kunne have valgt mange steder i Danmark, inklusiv der, hvor jeg er uddannet i Aarhus, men jeg valgte Thisted, fordi der er en bred patientgruppe og et trygt læringsmiljø, siger Malene Nymann Pedersen, der blev færdiguddannet i marts.

Selvom KBU-uddannelsen kun varer et år, så er betyder det ikke nødvendigvis, at det så er slut med Thy.

- Jeg ser mig selv have en praksis og være læge for thyboerne, siger Lina Hundebøll Jespersen.