Unge vil lave træhylder og skåle i keramik

Håndværksfag er blevet et hit for elever på danske højskoler.

Karen Pårup Sørensen (tv) og Patrick Vester Bentsen er ved at lave deres egen kniv i faget træhåndværk på Vestjyllands højskole. Forstander Else Mathiassen (midt) glæder sig over en overvældende stor interesse for skolens nye håndværksfag. (Foto: Maiken Friis Lange - DR Midt & Vest)

Hos mange unge kribler det i fingrene for at bruge hænderne, og omkring to ud af tre højskoler tilbyder nu håndværksfag.

Kirstin Sloth har valgt faget træhåndværk på Vestjyllands Højskole nær Ringkøbing, hvor hun lige nu er i gang med at lave en kniv helt fra bunden.

- Jeg kan godt lide, det er lidt langsommeligt. Man kan bruge noget tid på at gøre det lækkert og helt sit eget, siger hun.

Interessen for håndværksfag mærker højskoler landet over.

- Der er en stigende interesse for fag, som indebærer, at man arbejder med et eller andet med hænderne fysisk i et værksted, forklarer pressechef i Folkehøjskolernes Forening, Andreas Harbsmeier.

Undervisningen i træhåndværk tager udgangspunkt i teknik og materialekendskab. Eleverne bliver også ført ind i, hvordan man bruger de forskellige maskiner og håndværktøj. (Foto: Maiken Friis Lange - DR Midt & Vest)

På Vestjyllands Højskole er det første gang faget træhåndværk bliver udbudt, og det er en overraskende stor succes. Der er plads til 12-15 stykker på træhåndværksholdet, men 42 tilmeldte sig. Derfor måtte håndværksholdet udvides, så der nu er tre af slagsen. Det samme gælder faget keramik: 12 pladser var udbudt, men 42 meldte sig til.

- Interessen er kæmpestor, fortæller forstander Else Matthiasen.

I sløjlokalet på Vestjyllands højskole kan eleverne arbejde med knivfremstilling, lamper, knivblokke, æsker, køkkengrej, trædrejning og design af mindre taburetter, stole, borde og skulpturer. (Foto: Maiken Friis Lange)

Eleverne på Vestjyllands Højskole har selv været med til at lave møblerne, som de har indrettet sløjdlokalet med. Hver gang de begynder undervisningen, tager en gruppe ud for at hugge brænde og lave et bål. Målet er, at eleverne skal få den fulde oplevelse af materialet træ.

For elev Patrick Vester Bentsen er det netop det sanselige, som tiltaler ham i håndværksfaget:

- Jeg vil gerne prøve at bruge min hænder, for jeg bruger mit hoved rigtig meget. Og så kan jeg godt lide lugten, siger han.

Den motivation går igen hos mange af eleverne.

(Foto: Maiken Friis Lange - DR Midt & Vest)

-I de her digitale tider, bruger unge kun hovedet. De har så lidt fat i ting, i det taktile. Så jeg tror, de har en længsel efter at skabe ting, som man faktisk kan røre ved, fortæller forstander Elsa Matthiasen.

FacebookTwitter