Universitet søger 400 frivillige til at kortlægge DNA i havet

Danskerne får mulighed for at indsamle vandprøver i havet langs kysterne.

Der skal tages vandprøver 100 forskellige steder langs kysterne. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Hvilke fisk, orme og pattedyr lever egentligt i havet omkring Danmark? Og hvorfor slår nogle arter sig ned i Kattegat og andre langs Vestkysten?

Det skal 400 frivillige være med til at undersøge i et nyt projekt med forskere fra Aarhus Universitet i front.

Projektet hedder Havblitz, og målet er at blive klogere på, hvad der foregår under havoverfladen, fortæller Philip Francis Thomsen, der er lektor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

- Vi skal finde ud af, hvilke arter vi har, og hvilke faktorer der er vigtige for fordelingen af biodiversiteten, siger han og uddyber:

- Havet er et ret ukendt økosystem, så vi har ikke et fyldestgørende billede af de arter, vi har i havet.

De frivillige skal kradse lidt i havbunden, hvorefter de skal fylde et litermål med vand. Litermålet vil indeholde alt, hvad forskerne har brug for.

- En vandprøve er nok til at se alle arternes DNA, så man kan bruge den til at få et rigtig godt billede af økosystemet, siger Philip Francis Thomsen.

Kravene til at blive frivillig forskningsassistent er i øvrigt, at man skal være medlem af Danmarks Naturfredningsforening, samt have en fryser til rådighed, hvor DNA-prøverne kan opbevares, indtil forskerne indsamler dem.

Og så skal man have tid til at hoppe i gummistøvlerne den 29. september præcis klokken 13.

Det er nemlig på det tidspunkt, de første prøver skal udtages på 100 forskellige lokationer langs de danske kyster.

Grundig undersøgelse

Undersøgelsen er ifølge lektor Philip Francis Thomsen den mest grundige af sin slags hidtil.

- Vi kigger på en lang række forskellige grupper - både bakterier, mikroskopiske dyr, orme, krebsdyr, fisk og pattedyr, så det er hele vejen rundt, siger han og uddyber:

- Men i den frivillige del af projektet er det fiskene, vi kigger på, så de frivillige kan være med til at kortlægge de arter af fisk, der findes i områderne.

Blandt andet kan de frivillige være med til at finde ud af, hvilke invasive arter, der findes i de danske farvande. Det er vigtigt, fordi de har væsentlig indflydelse på den danske fauna.

Men selvom forskerne forsøger at skabe det fulde billede af arterne under havoverfladen, så er det en svær opgave.

- Vi ved, der kommer nye arter i Danmark hele tiden. Når vi får varmere temperaturer kommer flere arter sydfra, siger Philip Francis Thomsen fra Aarhus Universitet.

- Havet er et stort sammenhængende økosystem, så der er fri bevægelighed for de organismer, der lever i havet.

Anden prøvetagning finder sted i foråret 2020.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter