Uno og Playstation hjælper ADHD-unge, mens kommunen sparer penge

Et nyt tilbud til unge med autisme og ADHD i Herning gør familier glade og kommunen sparer mange penge.

I klubben Tjørnebo møder 16-årige Nikolaj Rønn Jørgensen (tv) andre unge med ADHD og autisme. (Foto: Rasmus Krieger Jensen)

Hver torsdag er der klubaften for unge med ADHD og autisme på centret Tjørnebo i Herning. Her møder 16-årige Nikolaj Rønn Jørgensen andre unge over et spil Uno, Playstation eller madlavning.

- Man møder nogen, som er på samme niveau som sig selv, og det synes jeg er megadejligt, siger han.

Klubben er en del af Herning Kommunes tilbud til børn og unge. Fokus er på en tidlig forebyggende indsats, så de unge i fremtiden bliver klædt på til at tackle hverdagens udfordringer.

Tilbuddet gør en forskel for Nikolaj Rønn Jørgensen, fortæller hans mor, Heidi Jørgensen:

- Det betyder, at Nikolaj rent faktisk kommer op torsdag morgen og kommer i skole, fordi han gerne vil i klub, siger hun.

Kommunekassen i Herning er også glad for tilbuddet. For selvom hvert barn i klubben koster 64.000 kroner om året, så er det en god investering.

- Vi lytter til, hvad familierne har behov for, og prøver at have nogle tiltag, som faktisk opleves som en bedre service for familien. Samtidig er det også bedre for bundlinjen i økonomien, siger Dorthe West (V), formand for børn- og familieudvalget Herning Kommune.

På et år har kommunen sparet ti millioner kroner, og derfor kaldes succesen nu Herning-modellen.

- På baggrund af de gode erfaringer vi har med en tidlig indsats, så har vi overført tænkningen til handicap- og psykiatriområdet, siger Dorte West, der håber, at andre kommuner lader sig inspirere tankegangen.

FacebookTwitter