Væn dig til videomøder og hjemmearbejde: Corona maser teknologi ind i arbejdsdagen

Coronakrisen sætter fart på teknologien på arbejdsmarkedet, mener direktør og forsker.

Logistikchef Thomas Hauge er én af ACO Funkis medarbejdere, som pludselig må gribe sin arbejdsdag an på en ny måde hjemme fra spisebordet. For eksempel måtte han og en russisk kollega koordinere et møde, så det kunne passe med kollegaens babys middagslur. - Man skal lige forberede sig lidt, men så fungerer det upåklageligt, siger han. (Foto: © ACO Funki)

Lige nu arbejder hver anden af Lene Brydes kontoransatte hjemmefra. Og det fungerer.

For bare en uge siden var det stort set utænkeligt.

Men torsdag, da Danmark begyndte at lukke ned, fik 70 medarbejdere i staldinventar-virksomheden ACO Funki fra Herning hasteinstalleret et møde- og fildelingsprogram på deres computere.

De blev sendt på lynkursus i at bruge det.

Og nu kører det.

- Når man er i en krisesituation, finder man nogle løsninger, forklarer Lene Bryde, der er administrerende direktør i virksomheden.

- Og jeg tror på, at vi kommer til at arbejde rigtig meget med det her i fremtiden.

Risikoen for coronasmitte har på ganske få timer og dage tvunget virksomheder og organisationer landet over til at lægge det daglige arbejde om.

En øjenåbner for mange

Mange arbejder hjemmefra, og møder og vidensudveksling sker over chat og videokonferencer.

- Det her har åbnet øjnene hos mange for, at der er andre måder at organisere arbejdet på, end det vi har været vant til, forklarer arbejdsmarkedsforsker og professor Bent Greve fra Roskilde Universitet.

I forvejen er tendensen, at flere gør det, men der er ingen tvivl om, at coronakrisen forstærker den udvikling, vurderer han.

Opstarter kinesisk grisestald fra Herning

I Lene Brydes virksomhed har de for alvor været nødt til at tænke kreativt.

Risikoen for coronasmitte gjorde det pludselig umuligt for supervisorer fra ACO Funki i Herning at rejse til Kina og starte fodringssystemer op. Ved at bruge videomøder og fildelingsprogrammer kan medarbejdere nu sidde hjemme i Herning og hjælpe de kinesiske kunder og kolleger. (Foto: © ACO Funki)

Normalt rejser montørere og supervisorer til blandt andet Kina for at installere ACO Funkis staldsystemer og få det til at køre. Med coronakrisen var det pludselig umuligt.

I stedet måtte de danske medarbejdere koordinere med montørere i Kina via videokonference og et chat- og fildelingsprogram, så et fodringssystem til grise kunne komme i gang.

- Det er lykkedes at holde den kontakt og få tingene gjort. Det er ikke nemt, men det er lykkedes for os, fortæller Lene Bryde.

I fremtiden ser hun muligheder i den måde at arbejde på. For med teknologien kan de både spare rejsetid og være mere klimavenlige.

Showroomet i Herning er for første gang blevet vist frem via computer til en russisk kunde, og møder med datterselskaber i Spanien, Polen og Kina kan klares over video.

- Det er en ny verden og en ny måde at gøre det på. Når man er nødt til det, finder man en smartere løsning, siger hun.

  • En russisk kunde har netop fået den første virtuelle rundvisning i ACO Funkis showroom i Herning - selvom kunden stadig var hjemme i Rusland. (Foto: © ACO Funki)
  • ACO Funki sælger systemer til grisestalde i hele verden og har showroom i Herning. (Foto: © ACO Funki)
  • ACO Funki har datterselskaber i Tyskland, Frankrig, Spanien, Rusland, Kina og Polen - og kunder i mange flere lande. Også efter coronakrisen vil de i højere grad kommunikere via teknologiske hjælpemidler, end de gør i dag. (Foto: © ACO Funki)
1 / 3

Vi har stadig brug for fysisk kontakt

Det er oplagt at benytte teknologien i højere grad, når det handler om arbejdsopgaver som administration og vidensdeling, påpeger arbejdsmarkedsforsker Bent Greve. Dog i mindre grad når det handler om produktion, sundhedsområdet og pleje og omsorg.

Men vi har stadig brug for at mødes ansigt til ansigt - menneske til menneske - i et vist omfang, vurderer han.

- Folk vil gerne have sociale kontakter og relationer, og de bliver begrænset, hvis man kun sidder sit eget lille sted, siger Bent Greve.

Administrerende direktør Lene Bryde ser både tidsmæssige og økonomiske fordele i virtuelle møder og fildeling. (Foto: © ACO Funki)

Ulempen er, at måden vi snakker med hinanden på, bliver mindre præcis og mindre god, fordi vi ikke kan se hinandens reaktioner. Og man går glip af de mange små interaktioner i løbet af en arbejdsdag.

- Når man mødes på samme gang eller på samme kontor, får man klaret en masse småting uden at formalisere det via et møde, siger han.

Coronakrisen er en tyk kæp i hjulet på erhvervslivet, og den sender også bølger af uvished ind over Lene Brydes virksomhed. Men én god ting er trods alt kommet ud af det: Visheden om, at teknologien kan være en større hjælp i hverdagen, end de gik og troede.

- Verden bliver mindre, og vi har nemmere ved at kommunikere med hinanden. Det vil hjælpe os rigtig meget i fremtiden, siger hun.