Værsgo' og spis tang

Forskere fra Aarhus Universitet og Erhvervsakademiet i Holstebro tester lige nu, hvordan tang kan blive en lækker spise.

Et hold forskere fra Aarhus Universitet og Erhvervsakademiet i Holstebro forsøger at få tang til at holde sig bedre og smage af mere ved at tilsætte mælkesyrebakterier. (Foto: Erhvervsakademi MidtVest)

Spis tang som hovedret.

Et hold madkemikere tester lige nu, hvordan dansk tang kan blive mere lækkert, så tang bliver en hverdagsret.

- Vi skal have lavet nogle spændende fødevareprodukter, hvor tang er hovedingrediensen, siger Gunhild Brynning, der er projektleder på FermaTang, som er navnet på det nye projekt.

Havplanten gemmer på grundsmagen umani, der får maden til at smage kraftigere.

- Man kan også være heldig, at vi kan skabe en smag, så vi kan er erstatte noget salt, siger Gunhild Brynning.

Tang kan afhjælpe sult

Smagen skal findes ved at tilsætte mælkesyrebakterier til tangen. Det gør den i første omgang mere sur - ligesom mælk bliver til yoghurt. Det kan på sigt skaffe flere

fødevarer
til de dele af verden, der sulter.

- Vi har masser af tang i vores have. Så hvis vi kan finde en ny råvare, som vi kan spise og få

næring
ud af, så kan vi sælge det på verdensmarkedet, siger projektlederen for FermaTang.

Lige nu er det stadig på idéstadiet, hvordan tangen helt præcist skal spises. Men Gunhild Brynning ser flere muligheder.

- Det kan være spaghetti-tang, salat, pesto, remoulade eller måske kan det ligefrem erstatte kød, tilføjer hun.

Det er et hold mikrobiologer fra Erhvervsakademi MidtVest, der i samarbejde med Aarhus Universitets Institut for Bioscience, eksperimenterer med økologisk tang fra Hjarnø Havbrug ved Horsens Fjord.

Projektet slutter om to og et halvt år.