Vandingsmaskiner giver farlige situationer i trafikken

Det varme vejr sender vandingsmaskinerne på overarbejde. Men det er farligt, når de vander på vejen.

Det kan være både træls og farligt at få en lokal byge fra en vandingsmaskine over sig, hvis man i høj solskin kører en tur.

Det mærker de hos Midt- og Vestjyllands Politi, hvor telefonen er varm.

- I de her varme dage får vi flere henvendelser på hver vagt. Det kan give nogle farlige situationer, hvis man som bilist har en uhensigtsmæssig adfærd, fortæller Simon Skelkjær, der er vagtchef hos Midt og Vestjyllands Politi.

Problemerne opstår, når vandingsmaskinerne rammer vejen. Ofte foretager bilisterne nemlig uforudsete retningsskrift eller bremser op for at undgå vandet. Og det kan give farlige situationer.

Det er ulovligt, at landmændenes vandingsmaskiner vander ud på vejen, men Simon Skelkjær opfordrer til gensidig forståelse fra både landmænd og bilister.

- Landmændene skal selvfølgelig forsøge at undgå det, men jeg håber også, bilisterne forstår, at landmændene har et erhverv, der er vigtigt at passe, siger vagtchefen.

Landmand: Svært altid at undgå

Ove Søndergaard er landmand lidt syd for Herning, og han kører i øjeblikket i døgndrift med sine syv vandingsmaskiner for at sikre sine afgrøder, der higer efter vand.

Ove Søndergaard holder syv vandingsmaskiner kørende. (Foto: Mona Aaberg)

Han er godt klar over, at det kan give farlige situationer, hvis vandingsmaskinen ikke er kørt rigtigt ud, eller hvis kanonen ikke er indstillet tilstrækkelig præcist.

- Det er faktisk noget, vi tænker en del over og forsøger at undgå, siger han.

Men det kan være svært altid at undgå, at noget af vandet rammer vejen, fordi skiftende vindforhold betyder meget for, hvor langt kanonen sprøjter. En gang imellem kan vi komme for sent. Det må jeg ærligt tilstå. Det er også sket for mig, siger Ove Søndergaaard.

Men han gør, hvad han kan, for at indstille kanonen, så den drejer tilbage ind over marken, før den spreder vandet på en vej.

- Vi forsøger at styre efter vejrudsigten og vindretningen. Så de dage, hvor det blæser allerværst, undgår vi at vande langs vejene. Heldigvis er det ikke alle vores marker, som ligger op ad en vej, siger Ove Søndergaard.

Politiet: Undgå farlige situationer

Selv om er ulovligt, at landmændenes vandingsmaskiner vander ud på vejen, er det sjældent, det fører en bøde med sig.

- Vi forsøger at finde ud af omfanget af det, og om det er forbigående. Men ellers kan vi forsøge at finde ud af, hvem vandingsmaskinen tilhører og rette henvendelse, og så plejer vi at løse det ad den vej, siger Simon Skelkjær.

Hvis man kommer kørende, og en vandingsmaskine rammer vejen, skal man som bilist forsøge at undgå at skabe en farlig situation.

- Du skal helst fortsætte med uændret hastighed og ikke lave pludselige opbremsninger eller skifte vognbane, opfordrer Simon Skelkjær

- Så medmindre man er motorcyklist eller kører i cabriolet, må man leve med det ekstra vand, man måtte få på bilen.

Facebook
Twitter