Venstre vil skyde sæler for at holde bestanden nede

Venstre vil bekæmpe sæler, men Socialdemokraterne siger nej. Sæler skaber politisk uenighed.

De er charmerende, sælerne - og meget fiskesultne. Nu er dyret blevet et politisk stridsemne. (Foto: © Iver Gram)

Sælerne skal skydes og bestanden reguleres ned, lyder det fra partiet Venstre på baggrund af en ny rapport om sælskader i dansk fiskeri.

- Problemet er, at der er alt for mange sæler i de danske farvande. Derfor vil vi prøve at finde et politisk flertal for en aktiv regulering af sælerne, siger Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen.

Men den er Socialdemokraternes fiskeriordfører, Simon Kollerup, ikke med på:

Sæler spiser hver femte fisk

- Jeg synes det er et fattigt samfund, der vil skyde sig ud af sine problemer. Derfor kan jeg ikke se for mig, at vi skal til at regulere sælerne i stor stil, siger han.

Ifølge en ny rapport, 'Kortlægning af sælskader i dansk fiskeri', spiser sælerne i de værst ramte områder op til 20 procent af fiskernes fangster.

Det aktualiserer spørgsmålet om danske fiskere fremover skal have kompensation for deres tab på sæler, ligesom svenske fiskere får det.

Politikerne er uenige

- Men det er ikke Venstres kop the at udbetale kompensationer. Vi vil hellere løse problemet med de alt for mange sæler, siger Thomas Danielsen.

Simon Kollerup foretrækker derimod at hjælpe fiskerne ved at udvikle nye redskaber, som beskytter fangsten mod sælerne.

Den tidligere regering satte penge af til det formål. Kompensation er også en mulighed, men altså ikke en storstilet regulering med skydevåben, mener Simon Kollerup.