271,4 meter – målt fra jorden til øverste vingespids.
Verdens hidtil største vindmølle rager godt op i landskabet på det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild i Thy.
Møllen er den højeste fritstående konstruktion i Danmark. 17 meter højere end pylonerne på Storebæltsbroen.
Den gigantiske mølle blev før jul sat i drift af Siemens Gamesa.
- For os er det her kulminationen på et par års arbejde for et team for mange hundrede mand. Det er en fantastisk oplevelse at stå her i dag og se, at vi producerer strøm, siger projektleder Jens Møldrup fra Siemens Gamesa.
Se droneoptagelse af verdens største mølle i drift:
Dronefotograf: Johnni Isaksen - DR
Når møllens 108 meter lange vinger snurrer for fulde omdrejninger, kan møllen forsyne cirka 18.000 gennemsnitlige europæiske husstande med strøm - på en gang.
Men selv ved lave vindhastigheder vil det kun tage møllen tre rotationer med vingerne for at oplade en Tesla model 3, oplyser vindproducenten.
Når det gælder vindmøller, betyder størrelsen meget. Især når man skal opføre møller på havet.
- Jo større den enkelte vindmølle er, jo færre møller kan man nøjes med. Og så bliver økonomien i projektet bedre, fortæller vindmølleanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank.
Kæmpemøllen fra Siemens Gamesa skal netop ud på havet. For rigtig mange lande er i gang med at opføre vindmølleparker på havet for at sætte skub i den grønne omstilling.
- Vi har et generelt globalt pres på grøn energi. Det gør, at prognoserne for havvind ser mildest talt meget lovende ud de næste år - eller i fremtiden i det hele taget, siger Jan Villum Kristiansen, som er produktchef hos Siemens Gamesa.
En rapport fra GWEC, Global Wind Energy Council, spår, at der i løbet af de næste ti år på verdensplan vil blive opstillet 235 gigawatt havmøller. Det svarer til over 15.000 af rekordmøllen fra Østerild.
- Vi kan se, at politikerne overalt i verden satser på at skabe en mere bæredygtig platform. Ingen tvivl om, at havvind er omdrejningspunkt for de ambitioner, siger Jacob Pedersen fra Sydbank.
Vestas bygger rekordmølle i 2022
Siemens Gamesa har i flere år været klart førende på verdensmarkedet for havvindmøller.
Markedsandelen ligger på omkring 60 procent, men konkurrenten Vestas går nu benhårdt efter at få del i kagen.
Vestas bebuder, at de allerede næste år er klar med en mølle, som er endnu større.
- Ja, vi har designet verdens største mølle, der bliver stillet op næste år - og bliver DEN største mølle på det givne tidspunkt, bekræfter produktionsdirektør ved Vestas, Tommy Rahbek Nielsen.
Han holder endnu kortene tæt til kroppen, hvad angår møllens tekniske mål. Men den kommende rekordmølle skal tilfredsstille kunderne, der i disse år efterspørger større og større havmøller.
- Det er dyrt at sætte møller op på havet. Så det skal være noget, der virkelig batter, når det er derude. Og det skal køre 24/7, 365 dage om året, siger Tommy Rahbek Nielsen.
Visse dele af branchen stiller sig dog skeptisk over for kapløbet mellem de to store danske producenter af vindenergi.
For det kan være både dyrt og risikabelt at udvikle stadig større møller.
- Det er et våbenkapløb om at have den største vindmølle. Og våbenkapløbet har helt klart trukket penge ud af vindmølleproducenterne, og gjort det svært at skabe overskud i den her industri, siger Jacob Pedersen fra Sydbank.
Vindmølleanalytikeren forstår dog godt, at Siemens og Vestas vil udvikle stadig større møller. For der er udsigt til mange ordrer på mølleparker de kommende år.
- Halter man bagefter i det her kapløb, bliver man siet fra, når der skal sættes vindmølleproducent på de mange ordrer.
Samtidig lurer udenlandske konkurrenter i kulissen. Det gælder især amerikanske GE og kinesiske aktører.
Dog tror Jacob Pedersen ikke, at Siemens og Vestas de næste 5-10 år bliver overhalet af de udenlandske konkurrenter.
Hos Siemens Gamesa hilser projektleder Jens Møldrup konkurrencen fra Vestas velkommen.
- Jeg har tidligere sammenlignet situationen med Vestas og Siemens Gamesa med de tyske bilfabrikanter, som i mange år har været verdens bedste, fordi de er så skarpe konkurrenter og kolleger. På den måde kan man se i det større billede, at vi er med til at holde hinanden gode her i Jylland.