Verdenskendt haute couture-designer hjemme i Struer: Praktisk tøj er dræbende for kreativiteten

Jørgen Simonsen savner vovemod i dansk mode og mener, der skal være mere foie gras og mindre leverpostej.

Jørgen Simonsen laver aldrig ens stykker tøj, og det tager ham typisk tre måneder at lave ét design. (Foto: Rasmus Krieger Jensen)

Jørgen Simonsen kan kalde sig Danmarks eneste Haute Couture-modeskaber, og han har designet kjoler til verdensstjerner som Madonna, Jennifer Lopez og Nicole Kidman.

Han har en fortid som chefdesigner for Versace, og normalt er Paris hans naturlige hjemmebane. Han er dog for en stund vendt tilbage til rødderne og har flyttet catwalken til Struer, hvor han trådte sine barnesko.

- Her er der folk, der måske har skiftet ble på mig, da jeg var baby, siger Jørgen Simonsen.

Normalt er det de store catwalks i Paris, som designeren færdes i, men han har skiftet de pompøse omgivelser ud med mere ydmyge rammer i Folkets Hus i Struer.

- Det er her, jeg er opvokset, og selv om jeg drog herfra i en tidlig alder, er jeg ulastelig forbundet til Struer. Og da det kom på tale, sagde jeg selvfølgelig ja med det samme. Det er en følelse af at komme hjem, siger Jørgen Simonsen.

Og selv om de 500 billetter til modeshowet blev revet væk på 45 minutter, så er publikum et andet, end han er vant til.

- Jeg formoder ikke, at det er et publikum, der har været til voldsomt mange shows af den her kaliber. Jeg oplevede det i hvert fald aldrig, da jeg boede i Struer, siger Jørgen Simonsen.

Savner vovemod i dansk modeindustri

Jørgen Simonsen har været hos blandt andet Chanel og Versace, og det har krævet rundsave på albuerne at nå til toppen af den internationale modeindustri.

- Det kræver benhårdt arbejde, kombineret med dedikation, held, at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, kombineret med noget talent, siger Jørgen Simonsen.

En af de ting, som gør Jørgen Simonsen særlig, er at han aldrig laver to ens stykker tøj. Haute Couturen, der er betegnelsen for eksklusivt og unikt skrædderkunst, er det ypperste inden for design, og det tager typisk Jørgen Simonsen tre måneder at lave ét stykket tøj.

- Kunder, der klæder sig i couture - dem er der mindre end 250 af på verdensplan, fortæller designeren.

Jørgen Simonsen mener dansk mode er for praktisk

Han er fuld af lovord om den danske modeindustri, men han ville ønske, at den også var præget af mere vovemod.

- Der er en praktikalitet, som jeg synes er en lille bitte smule dræbende for kreativiteten. At det skal være noget, man skal kunne cykle ned at hente sine fem børn i børnehaven i en christianiacykel i. Men det skal det ikke altid være, siger Jørgen Simonsen.

Så i stedet for at tænke på hvilket tøj, der er praktisk at gå i, ville han ønske, at de danske modehuse i højere grad tænkte nyt i stedet for at skele til, hvad der bliver lavet i for eksempel London og Paris.

- Serverer du altid leverpostejmadder - og der er intet i vejen med leverpostejsmadder - hvordan skal du så vide, der er foie gras?, siger Jørgen Simonsen.

Efter modeshowet i Struer skal tøjet vises frem i Beijing, Tokyo og Paris.

Blå bog: Jørgen Simonsen

  • Født i 1973 i Struer, men flyttede i 1991 til Paris.
  • Jørgen Simonsen har blandt andet designet kjoler til Naomi Campell, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, Catherine Zeta Jones, Gwyneth Paltrow og Jennifer Lopez.
  • Fra 1997-1998 var han chefdesigner-assistent hos modehuset Chanel.
  • Fra 1998-2000 var han chefdesigner hos Gianni Versace.
  • Fra 2008 til 2010 har han været kunstnerisk og kreativ direktør for det paris-baserede, danske Prêt-a-Porter hus.
  • Fra 2001 og indtil i dag har han været designer i sit eget navn.

KONTAKT REDAKTIONEN

Du er velkommen til at kontakte os på 9610 7500 eller skrive til os på vest@dr.dk.
Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.