Vestjysk landsby laver eget boligselskab for at tiltrække børnefamilier

Bøvling mangler borgere, og det har fået folk i byen til at tage affære.

Borgere i Bøvling opkøber, istandsætter og udlejer huse for at tiltrække nye beboere. (Foto: Asger Toft © Asger Toft)

Med 417.000 kroner som startskud, skal et nyt landsbyselskab gøre det muligt for dig og din familie at flytte til Bøvling uden at købe et hus.

Med pengene vil selskabet købe huse, der er til salg i byen og gøre dem i stand for så at leje dem ud.

- Vi er meget tilfredse med beløbet. Det er penge nok til, at vi kan komme i gang med at købe nogle ejendomme, siger Peder Frølund Buch, der er initiativtager og med i bestyrelsen for det nye boligselskab: 7650 Bolig ApS i Bøvling.

114 andelshavere, der både er private borgere og lokale erhvervsdrivende, har skudt penge i det nystiftede selskab, hvis formål er at købe slidte, men beboelige huse i landsbyen.

Vil tiltrække børnefamilier

Husene skal gøres i stand og sælges eller lejes ud, gerne til børnefamilier.

- Så kan de få lov til at snuse til livet på landet og i en landsby, siger Peder Frølund Buch.

Og det er en glimrende idé, siger landdistriktsforsker Jørgen Møller fra Institut for Planlægning på Aalborg Universitet.

- Folk er måske er lidt i tvivl, og så kan man lade dem bo der i nogle måneder eller et halvt år, så de kan finde ud af, at Bøvling er der, hvor man vil leve resten af sit liv eller i mange år fremover, siger Jørgen Møller.

Boligselskabet i Bøvling har sin inspiration fra Vestervig i Thy, hvor lokale også har rejst penge til at skabe udvikling i byen. Og målet er det samme:

- At vi får flere borgere til byen, siger Peder Frølund Buch fra Bøvling.