'Viborg er som alle andre sygehuse - det er umuligt at finde rundt': Nu skal lokale naturperler gøre det lettere

Patienter stresser, når de farer vild på hospitalsgangene. Det skal tapet råde bod på.

Det kan være en jungle at finde vej rundt på landets sygehuse.

- Viborg er nøjagtig som alle andre sygehuse. Det er ganske umuligt at finde rundt, siger pårørende Henning Nielsen.

Han er ikke den eneste, der har problemet. Personalet bruger unødig tid, og det skaber utryghed blandt patienterne, når de farer vild på hospitalsgangen.

Derfor er Hospitalsenheden Midt lige nu i fuld gang med at tapetsere væggene med lokal natur.

Fremover skal lokale naturperler som Tange Sø, Fur Klint og Hald Ege Skov hjælpe patienter og pårørende med at finde rundt på Regionshospitalet i Viborg.

- Vi ved, at jo mere man skal tænke sig om, jo sværere er det at finde vej, og derfor giver vi billeder, som man intuitivt kan finde vej efter, siger Kristine Strange, kommunikationschef hos Hospitalsenheden Midt.

Andre steder er det frivillige guider eller apps med gps-funktion, som skal hjælpe folk med at finde rundt.

Men fremover kan man i stedet guide patienter og pårørende rundt ved at forklare, at de skal gå 'ned til kronhjorten' i stedet for 'elevatoren hen ad gangen'.

- Vi kan se, at hvis bare man skal gå tre skridt ned ad en gang, kan man blive i tvivl om, hvor man skal hen. Derfor har det stor betydning, at vi kan vise vej efter noget, som giver mening for folk, siger Kristine Strange.

Sygeplejersker viser dagligt vej

Alligevel bruger personalet unødvendig tid på at vise patienter og pårørende rundt. Den situation kender Janne Laursen, der er klinisk sygeplejespecialist alt for godt.

- Der var dagligt seks til otte patienter og deres pårørende, som havde svært ved at finde vej, og de skulle guides videre, fortæller Janne Laursen.

Selvom sygeplejerskerne bruger tid og ressourcer på at vise rundt, er det ikke den største gevinst ved de nye billeder på gangene. Det handler først og fremmest om, at patienter og pårørende ikke skal bruge energi på at finde rundt.

- Patienterne bliver usikre og enormt stressede over det, hvis de ikke kan finde vej, siger Janne Laursen.

De dekorative billeder på væggene kommer dog ikke til at stå alene. Der vil fortsat være skilte og pile, som man kender i dag. Men fremover er det altså også muligt at guide folk efter genkendelige naturområder.

- Det er rigtig vigtigt for os at give patienterne en god og tryg oplevelse fra starten. Så er de mere modtagelige for informationer og er mere deltagende i deres besøg, siger Janne Laursen.

Planen er, at Hospitalsenheden Midt også vil indføre den nye finde-vej-strategi på hospitalerne i Skive, Silkeborg og Hammel.

  • Hald Ege Skov er et af de lokale naturområder, som skal gøre det lettere at finde vej på Regionshospitalet i Viborg. (Foto: Anne-Frida Andersen © dr)
  • De lange, hvide hospitalsgange er med tapetet blevet forvandlet til farverige områder. (Foto: Anne-Frida Andersen © dr)
  • De traditionelle informationstavler skal fortsat hjælpe folk med at finde rundt på hospitalet. (Foto: Anne-Frida Andersen © dr)
1 / 3

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter