Vil lave modtageklasse for ukrainske børn: På en uge er en tredjedel af eleverne rejst

Flere fordrevne ukrainske familier vælger at rejse hjem. Det udfordrer planlægning i folkeskolen.

Skolelærer Line Winther ved aldrig helt, hvor mange elever, hun skal undervise i modtageklassen på Skivehus Skole. For hver uge er der ukrainske elever, der rejser hjem eller til andre kommuner. (Foto: Natacha Tjørnholm - DR)

Skoleledere og kommuner har fået noget af en planlægningsudfordring for næste års ukrainske elever.

For flere ukrainske flygtningefamilier vælger at rejse hjem, og derfor skifter antallet af ukrainske børn i modtageklasserne nærmest dagligt.

Det oplever blandt andet Struer Kommune, som planlægger at oprette en ny modtageklasse efter sommerferien. Men på en uge forsvandt en tredjedel af de ukrainske elever, som man regnede med skulle begynde i skole.

- Vi opererer med det, der hedder dagens tal, fortæller Kasper Sand, der er afdelingsleder for skoler og dagtilbud i Struer Kommune.

- Nogle vælger at rejse tilbage til Ukraine eller andre lande. Nogle vælger at bosætte sig i andre kommuner.

Lige nu forventer Struer Kommune 54 elever efter sommerferien.

- Vi kan helt sikkert ikke regne med tallene, men vi vil hellere være overforberedt end slet ikke, siger Kasper Sand.

Situationen er den samme på Skivehus Skole, som er den eneste skole med modtageklasser i Skive Kommune.

- Et par gange i ugen får vi besked om, at nogle er på vej hjem, siger skoleleder Marlene Rosgaard.

Efter sommerferien regner hun med én modtageklasse for ukrainske børn. Men hun ved også, at der er nogle ukrainske elever, som rejser hjem i løbet af sommerferien.

- Der er nogle områder i Ukraine, som familierne vurderer, at det er trygt at rejse tilbage til, fortæller skolelederen.

Skoleleder Marlene Rosgaard fra Skivehus Skole vil helst køre med modtageklasser, der er helt fyldt op. Det er der bedst økonomi i. Men også af hensyn til lærernes arbejdstid.

- Vi har nogle lærere på nedsat tid, som har lovet at byde ind, hvis det bliver nødvendigt. Nogle af dem har erfaring med tosprogsundervisning. Ellers må vi ansætte nogle lynhurtigt, siger Marlene Rosgaard.

De er her på lånt tid

DR har været i kontakt med flere kommuner. Alle bekræfter, at antallet af ukrainske flygtningebørn i modtageklasserne svinder.

Det samme gør Skolelederforeningen, hvor Dorte Andreas er næstformand.

- De ukrainske familier vil gerne hjem. Mange har mænd og fædre i Ukraine, så de har et ønske om at komme hjem så hurtigt som muligt og se, hvordan det står til med deres hjem, siger Dorte Andreas.

- De er her på lånt tid, og for arbejdet på skolerne betyder det, at de ikke kan planlægge et skoleår et helt år forud. Men vi oplever, at skolerne har godt styr på situationen.

Kommunernes Landsforening oplyser, at der er lavet en aftale, der vil kompensere kommunerne på bagkant for ekstra udgifter til ukrainske modtageklasser.