Villavejene mangler kryb: Her er fire insektvenlige tricks, du kan bruge i haven

Ny inspirationshave skal hjælpe haveejere til at få mere biodiversitet derhjemme.

- Haverne kan udgøre oaser og steder, hvor insekter og dyr kan få et lille pusterum og kan få lov til at være, forklarer biolog Louise Berg Hansen fra Herning Kommune. (Foto: Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

Selvom det er forår og højsæson for summende insekter, så er der langt færre end før i tiden.

Især står det skidt til i byer og villakvarterer. Det viser resultaterne af et nyt forskningsprojekt fra Statens Naturhistoriske Museum.

Men som haveejer kan man let være med til at gøre en forskel.

- Haverne er jo fantastiske små oaser, hvor der er plads til mange forskellige blomster og levesteder til dyr, siger biolog ved Herning Kommune Louise Berg Hansen.

Hun har været med til at etablere en inspirationshave i Lind ved Herning, som bliver indviet i dag. Den skal gøre det lettere for haveejere at få biodiversitet på matriklen.

- Hvis vi giver insekterne lidt plads i haverne, kan vi alle sammen være med til at løfte på biodiversiteten, som jo er i krise, fortæller hun.

1

Stendynge fungerer som radiator

Det behøver ikke være sværere at bygge et insekthotel end at lægge en masse sten i en bunke et sted i haven. (Foto: Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

En stor dynge med sten er en form for insekthotel.

- Sten fungerer som en radiator. Når solen skinner på dem, bliver de varme, og det kan insekterne godt lide at sidde på, forklarer biolog Louise Berg Hansen.

De har brug for steder, hvor de kan sidde og tanke solvarme op, inden de flyver videre.

Der er også en masse hulmrum imellem stenene, som kan danne gemmesteder og overvintring for snoge, skovfirben, mus og humlebier.

2

Kør 'fuldemandskørsel' med plæneklipperen

Hvis man kun klipper en tredjedel af plænen og lader resten stå, får man hurtigt variation i græsset. Året efter kan det være en ny tredjedel, man klipper. (Foto: Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

Det er en god idé at skabe variation i sin græsplæne ved at klippe den tilfældigt "som en fuld mand".

- Hvis vi kun klipper noget af græsset hver gang, opnår man mange forskellige højder af græs og mange variationer i græsplænen. Det giver forskellige skjulesteder og levesteder, siger Louise Berg Hansen.

Det giver også mulighed for, at nogle af blomsterne i græsset rent faktisk kan blomstre. Det er guf for mange insekter, som skal have nektar eller pollen.

En del sommerfugle overvintrer i det lange græs, hvor mus og harer også kan gemme sig.

3

Behold gamle grene og drop turen til genbrugspladsen

Grene og gamle rødder kan udgøre et fantastisk spisekammer for flere mindre dyr. (Foto: Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

- Hvis man har et træ, der har tabt en gren, så lad den ligge i haven og lad være med at køre den på genbrugspladsen, anbefaler Louise Berg Hansen.

Grenene danner hulrum, som giver skjul og mulighed for overvintring for insekter, padder og krybdyr. Under bark kan der også gemme sig mange små kryb.

Især mariehøns, bænkebidere, skrubtudser, gærdesmutter, mus og pindsvin vil elske at bo og spise her.

4

Bar jord kan indeholde masser af æg

Det kan lyde selvmodsigende, men jord uden grønt er med til at styrke biodiversiteten. (Foto: Peter Brøndsted - DR Midt & Vest)

Man kan også lave en jorddynge eller etablere en skrænt, hvor man lader jorden være bar.

Flere arter af bier og biller vil gerne yngle på sydvendte, tørre skråninger med bar jord. De graver gange og lægger æg nede i jorden.

- Vi mennesker er for dygtige til at ordne og gøre pænt i haverne, og så mangler der levesteder til insekterne, siger Louise Berg Hansen.

Insekterne danner fødegrundlag for mange andre dyr, for eksempel fuglene i haven.