Vindmølleindustrien: Kommunerne er for sløve til at rejse vindmøller

Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening er ikke tilfredse med kommunernes ambitioner på vindområdet.

Kræftens Bekæmpelse er i gang med at undersøge, om støj fra vindmøller har sundhedsmæssige konsekvenser for naboer til vindmøller. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kommunerne rejser for få vindmøller og er for sløve til at planlægge nye mølleprojekter.

Det mener både Danmarks Vindmølleforening og Vindmølleindustrien.

- Jeg synes, at det er ærgerligt, at der er så stor en uklarhed, og at kommunerne helt sætter planlægningen i stå, siger Jan Hylleberg, direktør i Vindmølleindustrien.

I 2014 satte tre ministerier gang i en helbredsundersøgelse, der skal afklare, om støj fra vindmøller kan give helbredsproblemer for naboer.

- Man burde ikke kunne bruge det, at man afventer en undersøgelse om vindmøllers indvirken på folks helbred som en undskyldning, siger Vindmølleforeningens direktør Christian Kjær.

Jørn Pedersen (V), der er formand for Teknik og Miljø i Kommunernes Landsforening og borgmester i Kolding Kommune kan ikke genkende billedet af, at der ikke er fart nok på kommunernes vindmølleplaner.

- Der er områder, hvor det kører for fuld udblæsning, og så er der en masse kommuner - inklusive vores egen -, der afventer sundhedsundersøgelsen, og som ikke kommer til at tage en vindmølledebat, så længe de ikke kan give et klart svar på den del, siger han og tilføjer:

- Vi bruger det ikke som en undskyldning. Ministrene må meget gerne komme med mig ud i virkeligheden og opleve den bekymring, der er i en landsby, når de skal have tre vindmøller stående 585 meter fra bygrænsen.

Tal fra Energistyrelsen viser, at der til og med september i år er blevet rejst 374 vindmøller på landsplan.