Virksomheder opper sig: Der er mere genbrugsplast i din vandflaske

Tapperier genanvender i højere grad de plastikflasker, du afleverer i pantautomaten.

I 2025 skal alle plastikflasker bestå af 50 procent genbrugsplast, lyder ambition.

Når du i fremtiden køber sodavand, smoothies og andre drikkevarer, kan du godt regne med, at en større del af flaskernes plastik er genbrugt.

Bryggeriforeningen, der er brancheorganisation for bryggerier og vand- og sodavandsproducenter, har nemlig sat et mål om, at alle plastikflasker i 2025 skal bestå af 50 procent genbrugsplast.

Det er ifølge foreningens direktør, Niels Hald, et ambitiøst mål, men også et realistisk et af slagsen.

- Det kan godt lade sig gøre. Vi ønsker, at forbrugerne kan være trygge ved, at der ikke er nogen belastninger på miljøet, når de køber en sodavand, siger han.

De danske tapperier er på rette vej. På bare ét år er deres flasker gået fra at indeholde i gennemsnit 25 procents genbrugsplastik til nu 28 procent. Også selvom det faktisk er dyrere at producere genbrugsflasker.

- Vi og virksomhederne er villige til at betale ekstra for genbrugsplast, selvom man kan få nyt materiale billigere, siger Niels Hald.

Henrik Pasgaard, der er marketingdirektør i Aquador, viser deres flaske lavet af ren genbrugsplast. (Foto: steen færgemand)

Mere gang i pantautomaterne

Lige nu er frontløberen Aquador i Brande. De opfylder nemlig allerede Bryggeriforeningens mål om, at der skal være minimum 50 procent genbrugsplast i flaskerne.

Og i sidste uge lancerede virksomheden en flaske af ren genbrugsplast.

- Vi har taget initiativet, fordi vi mener, det er det rigtige at gøre, siger Henrik Pasgaard, der er marketingdirektør i Aquador, og uddyber:

- Jeg tror, vi alle kender til udfordringerne omkring plastaffald, og derfor er det rigtigt for os at bruge endnu mere genbrugsplast i vores produkter.

Men samtlige plastikflasker kan ikke laves af ren genbrugsplast. Lige nu afleverer vi nemlig kun ni ud af ti plastikflasker i pantautomaten.

- Vi skal arbejde sammen for at få de sidste flasker ind i systemet, siger Henrik Pasgaard.

- For hvis alle laver flasker med 100 procent genbrugsplast, så lukker vi cirklen. Det er langt ude i fremtiden, men det er en stærk ambition.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter