VR-briller dulmer fødselssmerter: 'Pludselig stod jeg på en sandstrand'

Fødeafdeling og fertilitetsklinik har testet VR-briller som smertelindring.

Veerne bankede gennem 33-årige Nanna Johansens krop på fødeafdelingen i Viborg, da hun i november skulle føde sit fjerde barn.

Men mentalt var hun et andet sted.

Blå bølger skyllede op på en lys sandstrand. Et bål knitrede midt på stranden, mens fugle kvidrede oppe fra den solbeskinnede himmel.

- Det gjorde, at jeg var et helt andet sted i mit hoved og havde fokus på mig selv, min krop, min vejrtrækning og det landskab, jeg var i, forklarer Nanna Johansen.

Hun er én af flere kvinder, som har været med til at teste VR-briller som smertelindring hos Hospitalsenhed Midt i Viborg og Skive.

- Tiden føltes meget kortere i hele processen fra aktiv fødsel, til jeg faktisk lå på fødelejet og skulle have min pige ud. Det var kun positivt, slår hun fast.

"VR-briller gjorde, at jeg lidt glemte smerterne fra veerne. Jeg kunne selvfølgelig godt mærke dem, for det gør ondt at føde og at have veer, det vil jeg ikke lyve mig fra. Men brillerne gjorde, at jeg var et helt andet sted i mit hoved," siger Nanna Johansen. (Foto: © PRIVATFOTO)

Størst effekt ved fertilitetsbehandling

Hen over tre måneder i efteråret prøvede 35 gravide og fødende VR-brillerne på fødeafdelingen i Viborg. I samme periode havde 15 kvinder på fertilitetsklinikken i Skive brillerne på i den smertefulde proces, det er at få taget æg ud.

Erfaringerne er overordnet set gode, viser en spørgeskemaundersøgelse og interviews med kvinderne, forklarer chefjordemoder Katrine Corfitz Kildedal fra Regionshospitalet Midt.

- Der er dog en del af dem, som var i fødsel, som siger, at det ikke gjorde den helt store ændring for dem. Det gjorde hverken situationen værre eller bedre. Men en del sagde, at det hjalp dem til at håndtere deres veer og tackle smerten og lidt hurtigere komme ud af veen.

På fertilitetsklinikken var tilbagemeldingerne positive i endnu højere grad.

- De syntes, det kunne hjælpe rigtig godt til at slappe bedre af i situationen og blive mere rolig og tryg, fortæller Katrine Corfitz Kildedal.

  • Brugerne af VR-briller kan vælge forskellige miljøer, for eksempel denne strand. (Foto: © Test- og UdviklingsCenter for Velfærdsteknologi)
  • Nanna Johansen har før prøvet VR-briller til spil, så hun syntes, det lød spændende, da en jordemoder tilbød hende brillerne som smertelindring, da hun skulle føde sit fjerde barn. Hendes mor, der var med til fødslen, tog video og billeder af hende med VR-brillerne. Nanna Johansen bar VR-brillerne under veerne, indtil den lille var helt klar til at komme ud. (Foto: © PRIVATFOTO)
1 / 2

Distraktion lindrer smerter

Det er efterhånden velkendt inden for forskning, at distraktion kan gøre smertefulde oplevelser mindre ubehagelige.

- I og med at man blive distraheret, lukker hjernen ned for nogle af smerteimpulserne og lukker mere op for det, man fokuserer på. På den måde kan man faktisk distrahere sig ud af smerten, forklarer Lars Arendt-Nielsen, der er professor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Man kender det for eksempel fra børnevaccinationer. Hvis barnet bliver distraheret i forbindelse med stikket, mærker det stort set ikke noget.

VR-briller er udviklet meget de seneste år, og de er blevet både hurtigere og billigere.

- Mange studier har vist, at de også har en effekt på smerter, og sådan set også på angst og frygt i forbindelse med sådan nogle smertefulde indgreb, siger han.

Jo flere sanseindtryk, desto bedre bliver hjernen til at fjerne fokus fra smerten og fokusere mere på det, man ser og hører. Det er bare vigtigt, at det er en eller anden form for god oplevelse, man gennemlever i VR-brillerne.

Det kommer ikke bag på professoren, at erfaringer med VR-brillerne er mere positive på fertilitetsklinikken end på fødeafdelingen.

- Vi ved godt fra studier, at der er forskellig effekt af VR-oplevelser. Ved en kort smerteproces som ægudtagning har den type distraktion en bedre effekt end på mere længerevarende smerter. En fødsel kan jo strække sig over lang tid, og derfor er det sværere at anvende virtual reality gennem hele processen, fortæller Lars Arendt-Nielsen.

  • Personale fra fødeafdelingen på regionshospitalet i Viborg demonstrerer VR-brillerne. Bæreren får mulighed for at træde ind i et virtuelt rum, for eksempel en strand eller skov. (Foto: © Agata Lenczewska-Madsen)
  • Man kan også få en vejrtrækningsguide og forskellige mindfulnes-øvelser. (Foto: © Agata Lenczewska-Madsen)
  • Bæreren af VR-briller styrer sin virtuelle oplevelse via en controller i hånden. (Foto: © Agata Lenczewska-Madsen)
1 / 3

En fast del af værktøjskassen i fremtiden

Efter sin egen oplevelse med VR-brillerne tøver Nanna Johansen ikke med at anbefale det til andre gravide og fødende.

- Det er så anbefalelsesværdigt! Også som en førstegangsfødende, selvom man ikke ved, hvordan det vil være at have veer. Det er så nemt at bruge det her VR-sæt, og det er en helt unik og fantastisk oplevelse, som jeg synes, man skal benytte sig af, hvis man får mulighed for det, siger hun.

Eneste ulempe er ifølge hende, at brillerne kan blive tunge og varme at have på, når man som hun har dem på i et par timer.

Alligevel spørger man i dag forgæves efter VR-brillerne på fødeafdelingen i Viborg. For projektet med VR-briller er afsluttet, forklarer chefjordemoder Katrine Corfitz Kildedal.

- Det her er noget vi skal blive ved med at være nysgerrige på, for der er muligvis et uudnyttet potentiale her, som vi bør undersøge endnu nærmere, siger hun.

VR-briller er måske ikke præcis den form for virtual reality, der fungerer bedst.

- Der findes jo utroligt mange former for virtuel reality, og det går stærkt med at udvikle nye metoider og nye redskaber, siger Katrine Corfitz Kildedal.

- Men jeg tænker, der er et kæmpe uudnyttet potentiale, og nogle udviklingsgrader, som vi måske slet ikke kan forestille os endnu. Jeg er ret overbevist om, at det får en plads.