VR-briller kan bruges til andet end spil og film: Nu sendes Bedste på virtuelle rejser

Hjemmeplejen i Herning vil mindske ensomhed blandt ældre med Virtual Reality.

88-årige Ebba Andersen er på rundtur i København. Forbi Amaliehaven, Operaen og Rundetårn.

Men Ebba Andersen er ikke fysisk til stede i hovedstaden.

Hun sidder i en stol i sit hjem i Sunds og ser det hele virtuelt. Gennem et par VR-briller.

- Mange gode minder kommer jo frem, når jeg ser København. Så kan jeg godt mærke os selv gå rundt derinde. Det har vi jo gjort mange gange, fortæller pensionisten fra Sunds ved Herning.

'Vi' var indtil før jul Ebba og hendes mand gennem 68 år. Efter hans dødsfald har det været hårdt at være alene. Også selvom hendes børn er flinke til at komme på besøg.

- Det kan godt være ensomt, fordi der jo er noget, man mangler i sit liv - meget endda. Så giver det lidt tudeture ind i mellem.

Men med VR-brillerne på, kommer der smil på læben. Og gang i snakketøjet.

For Ebba Andersen har en virtuel rejsemakker. Det er 67-årige Steen Longomontanus Kristensen, som fysisk befinder sig et helt andet sted. Men som gennem Virtual Reality ser den samme rejsefilm og kan snakke med Ebba Andersen samtidig.

  • - Jeg er altid åben over for noget nyt, siger 88-årige Ebba Andersen, som gerne vil tage en tur mere med VR-brillerne på. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR Midt & Vest)
  • 67-årige Steen Longomontanus Christensen har været gift og savner blandt andet nogen at snakke med, når han spiser aftensmad. For ham kan oplevelsen med VR-briller være et fint supplement til fysisk kontakt med andre mennesker. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR Midt & Vest)
  • Ebba Andersen kan godt forestille sig at danne nye venskaber på tværs af landet igennem oplevelser med VR-brillerne. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR Midt & Vest)
1 / 3

Det er hjemmeplejen i Herning Kommune, der nu undersøger, om Virtual Reality briller kan mindske ensomheden blandt de ældre, som sjældent kommer uden for en dør.

- Vi vil rigtig gerne give vores borgere muligheden for at få et fællesskab, uden at de behøver at skulle ud ad døren og møde nye mennesker, siger projektleder Kathrine Byskov Hansen fra Herning Kommune.

VR er i sig selv ikke unikt. Men ifølge projektlederen er det nyt, at man nu vil bruge teknologien til at skabe fællesskaber.

Projektleder Kathrine Byskov Hansen, Herning Kommune, har store forventninger til, at VR kan bekæmpe ensomhed blandt ældre. (Foto: Simon Hellberg - DR Midt & Vest)

- Det har altid været en individuel oplevelse, så det er helt unikt, at vi kan danne et fællesskab omkring det.

I 2017 viste Danskernes Sundhed - Den Nationale Sundhedsprofil 2017, at 55.000 personer over 65 år led af svær ensomhed.

Forventningen er, at tallet er vokset under coronapandemien.

Det fortæller lektor i Alderspsykologi ved Institut for psykologi, Mimi Yung Mehlsen.

- Den her nedlukning har ramt os alle hårdt. Og måske endnu hårdere for de ældre grupper, der har skulle passe ekstra meget på med smitte - og hvor deres familie og omgangskreds har taget hensyn og holdt sig væk fra dem, siger hun.

Mimi Yung Mehlsen er glad for, at Herning Kommune tager VR-briller i brug for at forsøge at gøre de ældre mindre ensomme.

- Det kan blive noget, man kan mødes om. På samme måde som en filmklub eller læseklub, hvor man har en oplevelse, man deler med nogen og lærer nye mennesker at kende.

Det er firmaet TakeawalkVR, der leverer teknikken til forsøget i Herning.

- VR er en enorm fed teknologi, når den bliver brugt rigtigt. Vi kan se, at VR kan binde folk sammen, siger direktør Jesper Roy.

Der er dog nogle ældre, som synes, at det er svært at interagere med andre mennesker ved at få en VR-brille foran øjnene. Det er typisk ældre, som i forvejen ikke bruger mobiltelefon eller tablet.

- Så det at få en VR-brille til at være en del af den daglige elektronik har taget lang tid for os, men det er vores drøm at folk, der har samme udfordringer, kan mødes der og snakke om ting - kontrolleret og sikkert, siger Jesper Roy.

For Ebba Andersen og Steen Longomontanus Kristensen har den første virtuelle samtale været en positiv oplevelse.

Og Ebba Andersen vil ikke afvise, at teknologien kan være en ny måde til at danne venskaber på.

- Ja, selvfølgelig. Jeg er altid åbent over for nyt. Og det er helt sikkert spændende.