15. december modtog Tina Boel Van Ingen et rykkerbrev i postkassen. Afsender var Euroinkasso.
I brevet stod der, at hun angiveligt havde parkeret ulovligt den 27. september 2021, og at hun tidligere havde fået tilsendt tre rykkerskrivelser fra parkeringsselskabet Europark.
Men da hun ikke havde reageret på de tidligere breve, var parkeringsafgiften nu pålagt flere gebyrer og sagsomkostninger. I alt var beløbet vokset fra 795 kroner til 1.911,33 kroner. Og hvis hun ikke betalte med det samme, ville hun blive registreret i RKI som dårlig betaler.
Men ifølge Tina Boel Van Ingen har hun hverken modtaget parkeringsafgiften eller de tre tidligere rykkere.
- Min mand og jeg bliver vrede. Vi vil godt betale vores bøde, men vi skal modtage den først.
Tina Boel Van Ingen, der er uddannelseskonsulent og kommunalbestyrelsesmedlem i Lemvig Kommune, føler sig urimeligt behandlet. Så nu vil hun sammen med mindst 30 andre bilister politianmelde Europark.
- Jeg synes, det er uretfærdigt og urimeligt. Min mand og jeg plejer at betale vores regninger til tiden, og det ville vi selvfølgelig også have gjort, hvor vi åbenbart har parkeret ulovligt. Men vi har ikke modtaget nogen breve eller rykkere, siger hun.
Her er den rykker, som Tina Boel Van Ingen modtog cirka tre måneder efter, hun angiveligt havde parkeret ulovligt:
Det er forretningsmanden Palle Katring-Rasmussen fra Stevns, som har sat sig i spidsen for at indsamle klager over Europark med det formål at lave en koordineret politianmeldelse.
- Det er påfaldende, så mange, der har oplevet det samme, siger han.
Hans egen hustru fik også et brev fra et inkassofirma med besked om, at der tidligere var sendt tre andre breve.
- Vi kunne blankt erkende, at min kone havde parkeret uden for tiden, men rykkere havde vi ikke set noget til, fortæller han.
På Trustpilot lavede Palle Katring-Rasmussen for nogle måneder siden et opslag, hvor han opfordrede andre bilister til at henvende sig, hvis det kun var det allersidste rykkerbrev, der var nået frem til folks postkasse.
Indtil nu har mindst 30 personer mailet til ham.
- Jeg synes, at det er underligt, om man bor på Stevns, på Østerbro eller i Lemvig, at alle oplever den samme fremgangsmåde. At ingen modtager rykkerskrivelse 1,2 eller 3. Det virker utroligt påfaldende, siger Palle Katring-Rasmussen.
Både han og Tina Boel Van Ingen fortæller, at de har tjekket hos Postnord, om brevene kan være gået tabt. Men det er blevet afvist.
Tina Boel Van Ingen, som bor på landet i Lemvig Kommune, kender endda sit postbud personligt.
- Hun er fra lokalområdet og har godbidder med til vores hund. Vi er sikre på, at Postnord ikke har smidt brevene ud eller har lagt dem i naboens postkasse. For så havde naboen afleveret posten til os.
Direkte kontakt til det private parkeringsselskab eller inkassofirmaet har heller ikke haft en effekt.
Nu håber Palle Katring-Rasmussen, at en fælles, koordineret politianmeldelse kan få parkeringsselskabet til at ændre fremgangsmåde.
- De har desværre juraen med sig, så vi er tvunget til at betale ved kasse 1. Men jeg håber, at parkeringsselskabet vil kigge lidt på interne procedurer. Og at nogen, for eksempel en forbrugerinstans, kunne tænke sig at kigge på forretningsmetoderne. For det springer i øjnene, at så mange mennesker aldrig får de her rykkerskrivelser, siger han.
FDM: Svær sag
Danmarks største interesseorganisation for bilister er FDM. Her er Dennis Lange chefkonsulent. Han mener ikke, at en politianmeldelse er den oplagte vej at gå for de utilfredse parkeringskunder.
- Typisk vil det være domstolene, man skal gå til, hvis man har en tvist om rykkere, siger han.
Kan parkeringsselskabet dokumentere, at der er sendt rykkerbreve, er det en svær sag at vinde, vurderer chefkonsulenten.
- Det kan være en registrering i selskabets system om, at rykker er sendt, en kopi af rykkeren eller en liste over afsendte breve. Så vil en dommer typisk anse det for at være dokumentation for, at der er sendt rykkere ud. Men det kommer an på en konkret vurdering i den enkelte sag, siger Dennis Lange.
Det er Apcoa Parking Danmark A/S, som står bag Europark. DR har bedt selskabet forholde sig til kritikken fra de utilfredse parkeringskunder.
I et skriftligt svar skriver Apcoa Parking, at de dagligt afsender flere hundrede breve, hvoraf det hænder, at nogle af dem kommer retur. Selskabet har klare retningslinjer for, hvordan returpost skal håndteres. Blandt andet skal der altid gøres et forsøg på at fremsende skrivelsen igen til rette modtager.
Endvidere skriver selskabet:
”Det er beklageligt og bekymrende, såfremt fremsendte skrivelser ikke fremkommer til adressaten. Har parkanter oplevet uhensigtsmæssigheder i forhold til postomdeling eller i forbindelse med parkering, da opfordrer vi dem til at rette henvendelse til os herom.”
DR’s henvendelse giver nu også anledning til intern undersøgelse, oplyser Apcoa Parking.