XP-point, bonuskort og levels: Gaming rykker ind i konfirmandstuen

Vestjysk præst har gjort konfirmandundervisningen til ét stort spil, inspireret af bræt- og computerspil.

Præst Carsten Riis Jensen i Bækmarksbro fortæller, at det giver glade og motiverede konfirmander, når eleverne spiller sig gennem undervisningen i den kristne tro. (Foto: Mia Vognstoft Vad - DR)

- Har nogen brug for at købe bonuskort, spørger præsten, mens kan kigger ud over gruppen af konfirmander.

Vi er til konfirmandforberedelse i Bækmarksbro ved Lemvig. En ikke helt almindelig forberedelse. For eleverne er inddelt i klaner og er på en mission for den romerske kejser Konstantin i år 306 efter Kristi fødsel.

Her i konfirmandstuen spiller eleverne sig gennem undervisningen i den kristne tro. Deres præst, Carsten Riis Jensen, har forvandlet konfirmandundervisningen til ét stort spil med titlen 'Mission Konstantin'.

- Jeg kalder det at gamificere undervisningen. Jeg motiverer eleverne gennem elementer, vi kender fra brætspil og computerspil, fortæller Carsten Riis Jensen.

Han er selv vild med at spille. Derfor var det umiddelbart oplagt at bruge spilverdenen til at udvikle konfirmandundervisningen. Især fordi spil fylder rigtig meget hos børn og unge i dag.

- Jeg kan se på deres øjne, at de synes, at det her er fedt. De får en undervisning, der motiverer dem 100 procent, siger præsten.

(Foto: Mia Vognstoft Vad - DR)

Det bekræfter tre af konfirmanderne, der er i gang med dagens mission med titlen 'Meningen med livet', hvor de skal svare på spørgsmål om, hvad de tror på.

Undervejs kan de tjene point ved at løse opgaver. Point, som kan veksles til bonuskort, som de kan bruge på at 'købe' sig til for eksempel fem minutters pause eller springe over at sige trosbekendelsen højt.

- Det er en fed måde og meget anderledes. Normal undervisning kan nemt blive kedeligt. Det her er meget sjovere, siger Christoffer Nielsen, der bakkes op af kammeraterne Jacob Bak og Ludvig Hald.

- Vi glæder os til at komme til konfirmandundervisning, lyder det fra de to.

Konfirmanderne kan veksle optjente point til forskellige muligheder, der skal gøre det sjovere at gå til konfirmandforberedelse. (Foto: Mia Vognstoft Vad - DR)

Eleverne lever sig ind i historien

Det er sød musik i præst Carsten Riis Jensen ører.

- For mig handler det først og fremmest om motivation. Point og konkurrencer er ikke det vigtigste, men at vi er i en historie, som de lever sig ind i, siger han.

Det var en dokumentar om den romerske kejser Konstantin, der for alvor satte ham i gang med at udvikle spillet. Konstantin var manden, der indførte religionsfrihed i Romerriget og banede vejen for kristendommens udbredelse.

- Hans livshistorie er genial og kan deles op, så man kan putte konfirmandundervisningen ned over historien. Da jeg så tilfældigt i år stod med en ren drengegruppe, skulle spillet prøves af, fordi jeg vidste, at mange af drengene spiller konsolspil, siger Carsten Riis Jensen.

På en pointtavle noterer præst Carsten Riis Jensen de point, som elevgrupperne tjener ved at løse missioner og opgaver. (Foto: Mia Vognstoft Vad - DR)

Mange præstekolleger ønsker nu at gøre Carsten Riis Jensen kunsten efter. Derfor har han lagt en række introduktionsvideoer på sin hjemmeside og tager gerne rundt i landet for at undervise i spillet.

Præsten i Bækmarksbro har også modtaget Viborg Stiftsråds Initiativpris 2019 for at tænke kirken ind i en moderne sammenhæng.

Perspektiverne i at gøre undervisningen til et spil rækker dog videre end kirken, mener præsten.

- Lærere og pædagoger kan også gamificere deres undervisning. Nogle gange kan man have arbejdet med et materiale i et stykke tid og have brug for nye idéer til, hvordan man når lige præcis de generationer, der er her nu. Her er spil en rigtig god motivationsfaktor, siger Carsten Riis Jensen.