Ni danske familier skal leve af lokalt produceret mad i en uge

P4s ni regioner følger i denne uge hver sin testfamilie, som skal leve af lokale fødevarer.

Lars, Waldemar og Tanja fra Fjenneslev er testfamilie hos P4 Sjælland. (Foto: Trine Warrer Juul- DR)

Hvor meget mad bliver der produceret i vores nærområde? Hvor varieret er det? Hvor besværligt er det at få fat i, og er det dyrere at købe lokale fødevarer?

Det er nogle af de spørgsmål, P4s lyttere kan få svar på i denne uge, hvor ni familier fra hele landet har fået den udfordring, at de kun må leve af mad, der er produceret i deres lokalområde.

Familien Nielsen fra Fjenneslev på Sjælland er en af testfamilierne. De har foreløbigt opdaget, at der ikke er meget lokal mad at finde i supermarkedet, og ni-årige Waldemar er lidt spændt på, hvad han skal spise til morgenmad.

- Vi har fundet et salathoved, et kålhoved og nogle grillpølser. Der er hverken mælk eller havregryn fra lokalområdet, siger Tanja Nielsen, der til dagligt arbejder som ernæringsterapeut.

Hun er selv glad for at bruge eksotiske produkter i sin madlavning, men det er hun klar til at undvære i denne uge.

- Det er sjovt at prøve at finde ud af, hvad vi kan finde her omkring os, og så blive bedre til at udnytte årstidens produkter og madvarer.

Pandekager i stedet for havregryn

En af de andre testfamilier bor i Horsens. Her er Signe Panum Bøttzau familiens ansvarsbevidste madmor. Sådan skrev hun selv, da hun tilmeldte sig selv og sin familie til P4-projektet "Vores jord - vores mad".

Signe Panum Bøttzau er gift med ingeniøren Lars, og sammen har de sønnerne Rasmus og Markus på henholdsvis 20 og 18 år, og familien er testfamilie hos P4 Østjylland.

Drengene har efterhånden accepteret, at ugen bliver anderledes, og at de må give afkald på nogle af de ting, de tager for givet i hverdagen.

For Markus står og falder humøret med, om Signe kan skaffe lokaltdyrkede havregryn, for ellers får han ikke en god start på dagen. Rasmus, der arbejder på et lager og derfor står op klokken 04.15, frygter for sin morgenkaffe.

Signe Panum Bøttzau og familien har fire høns i haven, der hver dag giver to æg - så helt galt kan det ikke gå. (© dr)

Men med en velvilje til at stå tidligere op og lave pandekager i stedet for havregryn til Rasmus og et muligt fripas til Markus i forhold til hans morgenkaffe, har Signe overtalt drengene.

- Jeg forventer, det bliver udfordrende og anderledes, og vi må finde ud af, hvilke ting, vi kan få i stedet for det, vi plejer. Det bliver en anden måde at gøre tingene på, siger Signe Panum Bøttzau.

Hvordan det går, kan du følge med i hos P4 Østjylland, ligesom man kan høre mere om familien fra Fjenneslev på P4 Sjælland.

Derudover kan du også følge med på P4-distrikternes Facebook-sider og her på dr.dk.