1. divisionsklub spillede kun med udlændinge. Men utilfreds borgmester vil have lokale talenter på banen

Sidste år blev Jammerbugt FC købt af tysk investor, som siden har hevet en række udenlandske spillere til klubben.

Borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade, mener, der er flere lokale talenter, som godt kunne få en plads på holdet hos Jammerbugt FC. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret 24/3: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at Vejle Boldklub også tidligere har haft 11 udenlandske spillere i startopstillingen. Det er dog ikke tilfældet, og derfor er dette fjernet fra artiklen.

Når fodboldens absolutte verdensstjerner løber på banen, tænker de færreste jublende fans nok over, at hverken Lionel Messi, Cristiano Ronaldo eller Robert Lewandowski kommer fra lokalområdet omkring Paris, Manchester og München.

Men manglen på spillerne, der kommer fra nærområdet, mærker man lige nu stærkt omkring 1. divisionsklubben Jammerbugt FC.

Her har den seneste startopstilling hos holdet i den næstbedste række vakt opsigt – både i det nordjyske og resten af Fodbolddanmark.

For da holdet i weekenden løb på banen mod FC Helsingør, var der ikke én eneste af de startende 11 spillere, som har et dansk pas liggende derhjemme.

Lokal utilfredshed

Weekendens startopstilling har blandt andet gjort borgmester i Jammerbugt Kommune Mogens Christen Gade (V) utilfreds.

- Det, der hele tiden har været meningen med Jammerbugt FC, er jo, at der skulle være et lokalt præg. Det har jo været tanken, at det var folk fra Fjerritslev, Brovst og Saltum, som kunne komme og genkende nogle af deres ungdomsspillere på holdet, siger han.

Borgmester Mogens Christen Gade fotograferet på Jetsmark Stadion i Pandrup, som er Jammerbugt FC's hjemmebane. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Og på gaden i kommunens tredjestørste by, Pandrup, mener de lokale heller ikke, at der er meget lokalfølelse tilbage i klubben.

- Det er jo ærgerligt for både lokalsamfundet og vores talenter. For hvad er sjovest? At lave sine egne talenter eller få nogle udefra, spørger Lars Jakobsen.

I dag lejer kommunen det lokale stadion i netop Pandrup ud til klubben og støtter desuden med 50.000 kroner årligt – og det mener endnu en af de lokale, Henrik Larsen, er forkert.

- Jammerbugt FC er ejet af en tysker – og hvorfor skal vi give ham penge? Det ville være bedre, hvis kommunen gav de penge til lokale folk i badminton- eller håndboldklubberne.

Tysk investor har hevet udenlandske spillere ind

Jammerbugt FC blev sidste år solgt til den tyske investor Klaus-Dieter Müller. Siden overtagelsen har den nye ejer hevet en stribe udlændinge til klubben.

Kigger man i dag på truppen som helhed, udgør udlændinge nu 20 ud af 25 spillere. Spillerne kommer blandt andet fra lande som Nigeria, Guinea, Gambia, Senegal og Luxembourg.

Senere i eftermiddag skal borgmesteren mødes med klubbens ejer. Her vil den udenlandske dominans også være på dagsordenen, og Mogens Christen Gade har et klart budskab med sig:

- Det er naturligvis, hvordan man stiller op – og sørge for at sige, at det er vigtigt, at man har et lokalt hold.

Selvom borgmesteren erkender, at det i sidste ende er ejerens beslutning, hvem der skal være en del af start-11’erne, så er der alligevel mulighed for at lægge pres på klubben, når kommunen efter sommerferien skal forhandle en ny markedsføringsaftale med klubben.

- Jeg skal ikke blande mig i, hvordan holdet stiller op. Jeg skal bare blande mig i, at der skal være nogle lokale spillere også, fordi vi har lokale spillere med kvalitet, og de bør også være en del af truppen, siger Mogens Christen Gade.

På en telefonforbindelse fra Tyskland forklarer Klaus Dieter-Müller, hvorfor der i dag ikke er flere lokale spillere på holdet.

- Vi kan ikke finde danske spillere i et lønleje, vi kan være med på. Vi må acceptere, hvad vi er, og hvad vi kan betale.

Klubben holder, ifølge den tyske ejer, løbende øje med danske talenter, som ikke er i den helt dyre ende. Men de efterspørger til gengæld et ”rigtigt” stadion og et fodboldakademi – noget klubejeren erkender, at Jammerbugt FC i dag ikke kan levere.

Jammerbugt FC ligger lige nu nederst i den danske 1. division. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Spillede samtlige 90 minutter med udlændinge

Kigger man i den bedste danske fodboldrække, er det tidligere sket, at et Superligahold fra start har stillet med 11 udenlandske spillere.

Det skete for eksempel i en kamp 2018, hvor Brøndby IF ikke havde nogle danske spillere med fra start. Her blev der dog skiftet ind dansk spiller ind i løbet af kampen.

Det skete ikke i weekendens kamp mellem Jammerbugt FC og Helsingør, og det er så vidt vides første gang i dansk fodboldhistorie, det er sket.

Men fortsætter det sådan, vil sponsorer og tilskuere gradvist vende den nordjyske klub ryggen, advarer Kenneth Cortsen, der forsker i sportsøkonomi og branding på University College Nordjylland.

- Lokalbefolkningen, det lokale erhvervsliv og kommunen skal have følelsen af stolthed – og her er det et kæmpe problem, at det lokale islæt er væk.

Lokale sponsorer vil, ifølge Kenneth Cortsen, ofte tænke grundigt over, hvem de sponserer. Og i kølvandet på covid-19 hænger sponsorkronerne bestemt ikke på træerne, vurderer han.

- Sponsorer vil altid kigge på, hvad de smider pengene efter: Er det en foldboldkøbmand, eller er det et setup, hvor lokale drenge har mulighed for at repræsentere?

Jammerbugt FC’s næste kamp er den 10. april, hvor holdet på hjemmebanen i Pandrup skal møde Esbjerg fB.