11-årige Julie Isabella er på gratis ferielejr: 'Hvis vi ikke var her, havde vi bare siddet derhjemme'

Organisationer sender i år stadig flere økonomisk trængte familier på ferie.

Julie Isabella er på ferielejr i Blokhus med sin mor. Hun har både badet i pool, i indendørs badeland og i forlystelsesparken Fårup Sommerland. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)

I badebyen Blokhus ved den nordjyske vestkyst hopper 11-årige Julie Isabella Harlev rundt i solen på en trampolin.

I går var Julie Isabella og hendes mor på tur lidt uden for byen. Turen gik til Fårup Sommerland, hvor dagen gik med at plaske rundt i forlystelsesparkens vandland.

Alt ligner en helt almindelig familieferie. Men Julie Isabella og hendes mor har fået lov til at komme på én uges gratis ferie i det nordjyske.

De er én af de mere end 4.000 børn og deres familier, som organisationen Dansk Folkehjælp i år sender på sommerferie et sted i Danmark.

- Det er rigtig fedt at komme med og få den her oplevelse. Hvis vi ikke var her, havde vi bare siddet derhjemme med nogle af vores venner, siger Julie Isabella.

'Vi siger nej til flere, end vi siger ja til'

Dansk Folkehjælp er landets største formidler af ferieophold til udsatte og økonomisk trængte familier.

I år regner organisationen med at sende endnu flere på ferie end sidste år. Tilbuddet er rettet mod fattige familier, og ifølge generalsekretær i Dansk Folkehjælp Klaus Nørlem er netop sommerferierne et vigtigt sted at sætte ind for at rette en smule op på uligheden i samfundet.

- Det betyder rigtig meget for de her børn, at de føler, de er jævnbyrdige med deres kammerater, når sommerferien står for døren. På den lange bane betyder det også noget for børnene, at man får knyttet nye venskaber, at man har et godt og positivt samvær, og at man i øvrigt har haft nogle gode fælles oplevelser sammen, forklarer han.

Selvom Dansk Folkehjælp i år sender flere tusinde afsted på ferie, har man også måttet afvise mange familier.

- Hver gang, vi kan stille en feriebolig til rådighed, er der ti familier, der banker på den samme dør, så vi siger nej til flere, end vi siger ja til, fortæller Klaus Nørlem.

'Det jo helt fantastisk'

I lejren i Blokhus er knap 50 personer fra Skanderborg-området taget afsted på ferie, hvor de bor i ferielejligheder.

Peter Pedersen har sin 13-årige datter med på ferie. Og for ham betyder ugen i det nordjyske rigtig meget.

- Det er jo helt fantastisk. Man bliver helt varm om hjertet og taknemmelig over, at man kan komme med, når man nu ikke selv har råd, siger han.

Peter Pedersen fra Skanderborg har sin 13-årige datter med på ferielejr. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)

Hvis ikke Peter Pedersen og datteren havde fået godkendt ansøgningen om en uges ferie, ville sommerferien være tilbragt på en helt anden måde.

- Det ville være hjemme i blokmiljøet i Skanderborg. Måske lidt kedeligt. Næsten en helt almindelig hverdag, fortæller han.

Rekordmange ferielejre

Hos Red Barnet har man sendt rekordmange børn og deres familier afsted på ferielejr. Organisationen arrangerer i år i alt 37 ferielejre. Sidste år var tallet 25.

Samlet set betyder det, at mere end 1.000 personer i år får en uges gratis ferie arrangeret af Red Barnet.

Hvis børnene ikke kommer afsted, kan det have negative konsekvenser, fortæller teamleder for de frivillige sociale aktiviteter i Red Barnet Rasmus Egeskjold.

- Hvis børn kommer tilbage i skole og ikke har de samme oplevelser at byde på som deres jævnaldrende, kan der være en tendens til, at de nemmere isolerer sig socialt - de kan måske endda føle, at de er mindre værd, siger han.

Hos Red Barnet vil man gerne arrangere endnu flere ferielejre næste år. Men det kræver flere folk end de 334 frivillige, man har ansat i år.

Ikke Palle-alene-i-verden

I Blokhus arbejder Preben Rasmussen som frivillig i Dansk Folkehjælps ferielejr. Han er i år feriekolonileder og med for fjerde år i træk.

- Den taknemmelighed og glæde, man møder fra forældrene og især fra børnene - det er jo det, der giver belønningen, siger han.

Preben Rasmussen er feriekolonileder og frivillig for fjerde år i træk. (Foto: Magnus Munk Kristiansen © DR Nórdjylland)

Og det er ikke kun for børnene, at ferielejren er en god oplevelse. Som leder af feriekolonien kan han også sagtens få øje på det positive udbytte for forældrene.

- De snakker med nogen, som har de samme forhold. Det gør, at man ikke er Palle-alene-i-verden. Der er andre, som har de samme udfordringer at slås med, og det gør det måske lidt nemmere, forklarer han.

Og det er Peter Pedersen enig i.

- Man møder nye mennesker, man ikke kender. Man får ret hurtigt noget rigtig godt socialt. Jeg har været rundt og besøge nogle af de andre, og vi har siddet og fået kaffe og sodavand og småkager, fortæller han.

Facebook
Twitter