19-årige Simone manglede en elevplads: Nu er hun chef og har ansat en læremester i sin egen butik

PORTRÆT: Simone Kramer Jespersen ville ikke nøjes under sin læretid og har nu stablet sin egen forretning på benene.

- Jeg gad ikke bare være elev og ikke have noget indflydelse overhovedet, siger Simone Kramer Jespsersen. (Foto: Foto: Privatfoto)

Hvis man træder ind over trinet til Salon Gedsted i den lille Vesthimmerlandske by af samme navn og spørger efter chefen, så vil man på en og samme tid møde lærlingen.

Simone Kramer Jespersen er nemlig begge dele i en og samme person og det i en alder af blot 19 år.

Hun er halvvejs i sin uddannelse, men traf på et tidspunkt en stor beslutning, overtog salonen og ansatte på samme tid sin egen lærermester, og nu er det Simone Kramer Jespersen, der udstikker retningen i forretningen.

Fem detaljer om Simones liv
  • Simone blev forelsket i frisørfaget, da hun som barn fik farvet hjerter og stjerner i håret hos sin frisør.
  • Moderen er tidligere butiksansat og står for regnskaberne i Simones salon.
  • Simones yndlingsserie er den norske ungdomsserie "SKAM".
  • Livretten er tapas.
  • Simone hader at danse, så under praktikopholdet i Barcelona tog hun hjem, når de andre gæster begyndte at danse samba.

For Simone var den ordinære vej til svendebrevet ikke nok, hun ville selv være herre over sin læretid. Og sin fremtid.

Stor kamp om elevpladserne

Simone Kramer Jespersens begyndte i 2015 på Tech College Nordjyllands frisørlinje, men da hun havde gennemført grundforløbet, var der ikke umiddelbart udsigt til en læreplads. Hun måtte nøjes med at tage i skolepraktik sammen med cirka ti medstuderende.

Elevpladserne hænger ikke på træerne nu til dags, og alle pigerne måtte derfor kæmpe om de få pladser, der blev slået op. Stemningen i undervisningslokalet var derfor noget trykket, hver gang en af pigerne løb af sted med en elevplads.

Simone Kramer Jespersen husker særligt en episode, hvor alle pigerne ville forbi en salon i Nørresundby med en ansøgning, men fordi hun var den eneste, der havde bil, følte hun, at hun var nødt til at give de andre piger, hendes veninder og samtidig konkurrenter, et lift.

Som chef har Simone fået et meget større ansvar. Hun bestemmer, hvordan salonen skal se ud, og så elsker hun at være den, der beslutter, hvilke produkter der skal indkøbes. (Foto: Maya Aagaard Hvirring)

Trods konkurrencen lykkedes det efter nogle uger for hende at løbe afsted med en af pladserne. Hun fik kontrakt med en stor salon i Hobro.

Men som yngste og nyeste elev følte hun ofte, at de uddannede frisører talte ned til hende, at der var for mange frisører, som havde forskellige måder at lære fra sig, og at de forventede mere af hende, end hun kunne.

Jeg er nødt til hele tiden at tænke på, at jeg faktisk kan møde en kunde i byen, og så er det ikke smart at gå og skabe sig.

Simone Kramer Jespersen, frisørelev

- Man skal kunne forbedre sig på en læreplads, og det var ikke muligt der, følte jeg. Jeg skulle kunne det hele, inden jeg overhovedet var startet, og det, synes jeg, er en skam, for kunderne måtte altså godt vide, at jeg var elev, og at jeg var der for at lære, siger hun bestemt.

Oplevelsen tog hårdt på hende, hun mistede gejsten for faget, og derfor endte hun med at afbryde aftalen med salonen allerede efter fem uger.

- Jeg havde slet ikke lyst til at stå op om morgenen, og sådan skal det ikke være. Men jeg havde heldigvis ikke en eneste sygedag, mens jeg var der, siger hun.

Sprang ikke over, hvor gærdet er lavest

Simone er alene i salonen dag. Faktisk har hun fri, men der er flere ting, hun skal have ordnet på sin ugentlige fridag. Der følger et stort ansvar med, når man i en ung alder har startet egen forretning op.

- Det er hårdt at have sin egen salon. Jeg er kun 19, og jeg skal både være professionel på arbejde, og når jeg har fri, mens mine andre venner bare kan te sig, som de har lyst til. Jeg er nødt til hele tiden at tænke på, at jeg faktisk kan møde en kunde i byen, og så er det ikke smart at gå og skabe sig, siger hun eftertænksomt.

Alligevel er Simone ikke et sekund i tvivl om, at hun tog den rigtige beslutning, da hun sagde farvel til den ”nemme vej” til svendebrevet for at åbne sin egen salon.

- Jeg føler lidt, at det var en måde at redde min læretid på. Hvis jeg ville, kunne jeg sikkert godt have fundet en anden læreplads, men det ville overhovedet ikke kunne opfylde mine behov, siger hun selvsikkert.

Genvandt gejsten i Barcelona

Det var en noget frustreret, fortvivlet og demotiveret Simone, der vendte tilbage efter de fem uger som elev i den store frisørsalon. Simone blev overbevist om, at en stor salon ikke var noget for hende, og selvom der ikke var en anden elevplads, der kaldte på hende, var hun sikker på, at hun havde taget den rigtige beslutning.

I Barcelona blev Simone særligt forelsket i ideen om en lille salon med tæt kontakt med kunderne. (Foto: Foto: Privatfoto)

Hun forhørte sig på skolen, hvilke muligheder der var, og hun blev derefter tilbudt et praktikophold på seks uger i Barcelona – og så fik selvtilliden et boost.

- Jeg kom ind i en lille, international salon ved to tyskere. De ville gerne have, at jeg lærte noget, men fordi jeg ikke var så langt i min uddannelse, var det begrænset, hvor meget jeg kunne gøre. Men af det jeg lavede dernede, lærte jeg en helt masse, siger hun.

Derudover oplevede Simone et noget sjovere arbejdsmiljø og et tættere forhold til kunderne i salonen i Barcelona – når en kunde kom ind i butikken, var det for eksempel kutyme, at man på bedste sydeuropæiske manér udvekslede kindkys.

De fleste siger til mig, at det er fedt, at jeg har startet min egen salon, men at de ikke selv turde gøre det.

Simone Kramer Jespersen, elev og indehaver af Salon Gedsted

Det var sådan, Simone genfandt sin glæde ved faget. Samtidig indså hun, at skulle hun have en læreplads med samme intimitet og nære kundeforhold, måtte hun tage skeen i egen hånd.

- Det gik op for mig, at hvis jeg selv skulle have en salon, skulle det være ligesom den her, hvor man tager pænt imod kunderne.

Både chef og lærling

Med kun to frisørstole, en enkelt håndvask og et småt baglokale bærer salonen i Gedsted tydeligt præg af, at der er tale om en lille landsby-salon.

Lokalerne tilhørte tidligere noget af Simones familie, men havde stået tomme i fire år. Ideen om at starte egen salon kom derfor også fra familien, som håbede, at Simone havde lyst til at overtage salonen. Og det var det sidste skub mod at blive indehaver af egen frisørsalon.

Men uden svendebrev er der ingen salon, så Simone kastede sig med sin mors hjælp ud i at finde en dygtig læremester. Valget faldt på Monika Katja Nielsen, og hun kunne ikke have fundet en bedre læremester, mener Simone.

Simone (th) tænker ikke over, at hun faktisk er chef for sin læremester, Monika Katja Nielsen (tv). De to har lige meget indflydelse i salonen, mener Simone. (Foto: Foto: Privatfoto)

- Hun bestemmer, hvornår og hvordan jeg skal gøre tingene. Alligevel har jeg nok det sidste ord, selvom det er hende, der skal lære mig frisørfaget. Men vi tager de fleste beslutninger sammen, siger hun.

Simone er flere gange blevet spurgt, hvordan det er at være chef for sin læremester, men hun synes ikke selv, der hverken er en chef eller assistent i salonen:

- Vi har begge to været med til at bestemme, hvordan vi gør tingene, så det er bedst for alle. Det er os begge to, der bestemmer. Vi er gode til at have de samme forventninger, og vi vil gerne gøre tingene på samme måde, siger hun.

Og i modsætning til i den gamle salon synes Simone, at hun lærer meget mere i dag. Hun har for eksempel en øvelsesdukke, som Monika kan sætte hende til at øve sig på, hvis der er en stille stund i salonen.

En god men risikabel læreplads

Simone er landet på den rette hylde. I en alder af 19 år har hun sin egen frisørsalon og en sikker læreplads med en læremester, hun er glad for, selvom det havde være nemmere at tage den lige vej hos en erfaren frisør.

- De fleste siger til mig, at det er fedt, at jeg har startet min egen salon, men at de ikke selv turde gøre det. Jeg kunne også sagtens være gået i lære i en salon og sløset hele uddannelsen igennem, men jeg vil hellere få så meget ud af det som muligt, siger hun stålsat.

Hun tør dog ikke garantere, at det kan lykkes for alle. Hun har haft stor brug for sin familie, sine venner, og så har hun haft heldet med sig, mener hun.

Simone har en klar fornemmelse af, at hun er vokset med opgaven, men er også bevidst om risikoen ved at tage springet og blive selvstændig i en tidlig alder.

- Det kan ende i et stort underskud, man kan få sig en dårlig læremester, og så kan man også ende med at dumpe. Men har man mod på det, synes jeg, man skal gøre det, lyder opfordringen.

BLÅ BOG: Simone Kramer Jespersen

  • 19 år gammel
  • Bor i Ulbjerg med sin mor og papfar
  • Indehaver af Salon Gedsted, hvor hun også er i lære
  • Har gået i folkeskole i Aalestrup og på 10. Klassecentret i Aars
  • Er færdiguddannet frisør i 2019

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.