Martin var tæt på druknedøden for 20 år siden – nu har han fundet sin redningskvinde

Da Martin Solbu Stangebye var fire år gammel, lå han livløs på bunden af et svømmebassin i to-tre minutter. I 20 år har han ikke vidst, hvem der reddede ham.

Martin Solbu Stangebye besluttede i påsken, at det var tid til at opsøge den kvinde, som reddede hans liv (Foto: PRIVATFOTO © Martin Solbu Stangebye)

På samme tid i påsken 2002 var Martin Solbu Stangebye og Michelle Katarina Jørgensen på ferie med deres familier i Lillehammer-området i Norge. Den samme dag var de taget i Jorekstad Fritisbad. Her mødte de hinanden for første og - indtil for nyligt - eneste gang.

Da Martin, som dengang kun var 4 år gammel, besluttede sig for at prøve at svømme i et af de dybere bassiner, kom han i store problemer. For han kunne ikke svømme. Det skulle 11-årige Michelle Katarina Jørgensen opdage som den første, da hun pludselig kunne skimte en lille skikkelse ligge helt stille nede på bunden af bassinet.

- Jeg undrede mig meget over, at så lille en dreng lå helt stille på bunden. Jeg vinkede til livvagten, men han troede bare, at drengen dykkede. Så jeg tænkte, at jeg blev nødt til at dykke ned efter ham.

Michelle blev meget forskrækket, da hun fik hevet drengen op ad vandet.

- Han var helt blå omkring læberne og ved øjnene. Jeg fik et chok og kom til at kaste ham fra mig igen, siger hun.

Michelle kom sig heldigvis over chokket og fik fat i Martin igen, og sammen med livredderne fik hun ham op ad vandet. Martin blev erklæret klinisk død, men fik hjertemassage og kom tilbage til livet.

Michelle som 11-årig på ferien, der skulle vise sig at blive dramatisk (Foto: PRIVATFOTO © Michelle Katarina Jørgensen)

Efterlyste redningskvinde

I 20 år har Martin Solbu Stangebye ikke kendt til identiteten på pigen, der reddede hans liv. Han kendte kun hendes fornavn. I barndommen fyldte oplevelsen ikke så meget, da han - med egne ord - havde andre bekymringer i dagligdagen. Men de senere år har det fyldt mere og mere i hans tanker.

- Når jeg havde gode oplevelser med mine venner eller min kæreste, tænkte jeg tit på, at det ikke ville være sket, hvis ikke det havde været for Michelle, som reddede mit liv.

- Derfor tænkte jeg også oftere og oftere på, hvor heldig jeg var – og at det måske var på tide at finde Michelle, siger Martin Solbu Stangebye.

Sammen med en veninde tog Martin i påsken i år for første gang tilbage til svømmehallen, hvor han for præcis 20 år siden var druknet. Efter den tur fik han lyst til at gøre noget konkret ved ønsket om at finde Michelle. Heldigvis for Martin arbejdede hans veninde for NRK, den norske pendant til DR - og hun ville gerne hjælpe.

Veninden sørgede for at Martins historie kom på nettet, og så gik jagten på redningskvinden ind.

Genforenet

Michelle Katarina Jørgensen husker stadig episoden meget tydeligt.

- Jeg kan ikke huske, hvordan jeg kom hjem fra svømmehallen den dag, men jeg kan huske alt fra ulykken.

I dag er hun 31 år og har boet i Frederikshavn, siden hun var 14. Hun er nordmand, men efter så mange år i Frederikshavn, taler hun næsten med en nordjysk dialekt. I 20 år har hun tænkt meget på ulykken, men ikke vidst, hvordan Martin havde det nu. Det eneste, hun havde, var et brev, som Martins forældre skrev efter ulykken for at takke hende.

- Jeg er flyttet en del gange, men jeg har altid haft brevet med mig for at minde mig selv om ulykken, min gerning, og at det endte godt dengang.

Brevet, som Martins forældre sendte til Michelle (Foto: PRIVATFOTO © Michelle Katarina Jørgensen)

Michelle vidste ikke andet end det, der stod i brevet. Lige indtil hendes far viste hende en artikel fra NRK om en ung mand, som ledte efter hende.

Nu er Michelle blevet genforenet med den lille fireårige dreng, hun dengang fik tilbage til livet. I dag er han blevet til en 24-årig mand med en kærlig familie og en sød kæreste. Han er i fuld gang med en kandidat på musikkonservatoriet i Oslo. Den sidste uge har Martin og Michelle brugt på at snakke sammen på Teams.

- Det er fantastisk. Den episode har været med til at skabe mig, og på en måde har jeg fået et punktum på historien nu. Jeg har jo altid vidst, at han overlevede, men bare det at vide, at det går ham godt, gør mig simpelthen så glad og taknemmelig, siger Michelle Katarina Jørgensen.

Michelle og Martin har nu lært hinanden at kende på Teams (Foto: PRIVATFOTO © Michelle Katarina Jørgensen)

For Martin Solbu Stangebye betyder det meget at kunne sige tak til kvinden, der er skyld i, at han lever i dag.

- Det har været en lettelse på en måde. Det er noget, som har bygget sig op inden i mig, og det var bare dejligt endelig at kunne takke hende og vise hende, hvor glad jeg er for det, hun gjorde.

Indtil videre har Martin og Michelle kun snakket sammen online. De er begge enige om, at de skal mødes ansigt til ansigt, så snart det er muligt.