23-årige Nadia blev i den samme plejefamilie: Man har brug for stabilitet

På landsplan oplever hvert tredje barn i pleje at måtte skifte plejefamilie. I Aalborg bliver fire ud af fem børn hos samme familie plejen ud.

23-årige Nadia Foldø Mohammadi fra Aalborg blev anbragt i plejefamilie som 13-årig og blev i samme familie plejen ud. Det gav tryghed. (Foto: Simon Borup DR Nyheder © Arkiv: DR Nyheder)

- Min plejefamilie er blevet ekstra familie for mig nu.

Sådan siger 23-årige Nadia Foldø Mohammadi fra Aalborg. Hendes barndom var præget af slåskampe og skænderier mellem moren og en stedfar. Derfor var det en befrielse for hende at komme i pleje.

- Jeg havde allermest brug for tryghed og stabilitet. Jeg kunne regne med, at når jeg kom hjem, så var det, som det plejede at være. Den tryghed var så vigtig for mig, fordi det også gav frihed i mit hoved. Der var færre bekymringer, så jeg kunne få lov til at være 13-årige Nadia, der bare havde lyst til at være sammen med venner og have det sjovt, siger Nadia Foldø Mohammadi, der kom i pleje som 13-årig.

Nadia havde det godt hos sin plejemor og er lykkelig for, at hun ikke skulle skifte plejefamilie og lære nye voksne at kende.

På landsplan oplever hver tredje barn i pleje at måtte skifte plejefamilie undervejs, men i Aalborg Kommune bliver fire ud af fem børn hos samme familie plejen ud.

Ifølge rådmand for familie og beskæftigelse i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (S), er en af årsagerne et omfattende forarbejde.

- Det vigtige arbejde består i at lave et godt match. Og det arbejde har vi eksperter til at udføre. Vi har haft fokus på at lave en grundig socialfaglig undersøgelse, der viser, hvad børnene har behov for. Derudover har vi et godt samarbejde med både barnet og den biologiske familie, siger rådmanden.

Bedste forudsætninger fra starten

Ud af landets fire største kommuner er Aalborg det sted, hvor flest plejebørn bliver hos samme plejefamilie anbringelsen ud.

Og kommunen vinder også ved at finde den rigtige familie i første forsøg.

- Kommunen får det ud af det, at vi ved, at barnet får det, det har mest behov for, nemlig tryghed og trivsel. På den måde er vi med til at give dem de bedste forudsætninger for et godt liv, siger Mai-Britt Iversen.

Nadia Foldø Mohammadi er i dag studerende og ser stadig sin plejefamilie, der bor i en helt anden by. For nylig fejrede de, at det var ti år siden, de kom ind i hinandens liv.

På landsplan var omkring 12.000 børn og unge mellem 0-17 år anbragt uden for hjemmet ved udgangen af 2016.

Det svarer til lidt mere end 1 procent af alle børn og unge i aldersgruppen.

Facebook
Twitter