25 år efter: Scandinavian Star får mindesmonument

Tirsdag er det 25 år siden, at færgen Scandinavian Star brød i brand. 159 mennesker mistede livet. Nu får de endelig et mindesmonument.

159 mennesker mistede livet i branden på Scandinavian Star.

En granitsten med en plade vil fra efteråret 2015 stå på havnen i Frederikshavn til minde om de 159 mennesker, der mistede livet ombord på færgen Scandinavian Star.

Det er Scandinavian Stars Danske Støtteforening og Frederikshavn Kommune blevet enige om.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Det har absolut været de 25 år værd. Også i forhold til markeringen den 7 april. Nu har vi aftalen på plads, og vi er positive og meget glade, siger Mike Axdal fra Scandinavian Stars Danske Støtteforening.

Monumentet opstilles til efteråret på Paradiskajen tæt på Læsø-færgen og Stena-færgerne og gangbroen kaldet Valutaslagen, så det vil blive set af mange.

Langt om længe

I mange år har kommunen afvist et mindesmærke. Ifølge Mike Axdal skyldes det misforståelser og dårlig kommunikation på mail og brevpost mellem støtteforeningen og kommunen. Efter et møde ansigt-til-ansigt den 17. marts faldt aftalen på plads.

- Vi kan bebrejde os selv. Vi har været for dårlige til at kommunikere. Kommunen vil også godt have en hvis sikkerhed for, at det her er et bredt ønske for overlevende og pårørende. Den sikkerhed kan vi give dem nu med skriftlige tilsagn fra pårørende, siger Mike Axdal.  

Der er i forvejen opsat monumenter for brandofrene i Norges hovedstad Oslo og Lysekill i Sverige. Derfor glæder det danske mindesmærke også i Frederikshavn Kommune.

En del af historien

- Det er godt, at det kommer. Det er en del af Frederikshavns historie, siger borgmester i Frederikshavn Birgit Hansen fra Socialdemokraterne.

På grund af ombygning af havnen i Frederikshavn får monumentet i første omgang ikke sin endelige placering. Når byggeriet er overstået, vil det få en blivende placering.

Facebook
Twitter