27-årige Malena falder i søvn på skolebænken

50 sygeplejerskestuderende skal med i et søvnforsøg. For lidt nattesøvn risikerer nemlig at gå ud over deres uddannelse.

Malena Køkmen mener selv, at hun burde have et par timers søvn mere per nat. (Foto: Karin Mette Petersen © DR Nórdjylland)

Får du kun seks timer under dynen om natten, kommer du nemmere til at sidde og 'sove' på skolebænken om dagen. Og måske er du endda i større fare for helt at falde fra studiet.

Det er antagelsen på UCN Nordjylland, og derfor skal sygeplejerskestuderende i Aalborg være med i et forsøg vedrørende deres nattesøvn.

Døser og falder fra i timen

En af dem er den 27-årige Malena Køkmen, som sover mellem seks og seks en halv time om natten.

- Det er bestemt ikke nok. Jeg burde have syv til otte timer. Jeg sidder og er træt i undervisningen, bliver døsig og kobler fra, især når der er varmt i lokalet, fortæller hun.

Ved forsøget i næste uge deltager knap 50 kommende sygeplejersker. Ved siden af etableres en lige så stor kontrolgruppe.

Forsøgsgruppen skal sove fire timer i to nætter og otte timer i to nætter og skal dagligt have testet både kognitive og fysiske reaktioner.

Det fortæller speciallæge Jan Ovesen, der er søvnmediciner og hjælper UCN i Aalborg med at gennemføre forsøget.

Mindst syv timers søvn per nat

Hans motto lyder: 'Sov godt og bliv klogere', og han anbefaler mindst syv timer hver nat, med basis i international forskning.

- Hjernen bliver ved med at arbejde med det, man har lært, når man sover, i flere efterfølgende nætter. Når for eksempel en studerende ikke sover nok, så sætter viden fra undervisningen sig ikke lige så stærkt i langtidshukommelsen, og så kan de ikke huske det, de skal, og får dårlige karakterer, fortæller Jan Ovesen.

Mandag præsenterede han projektet for de studerende i forsøgsgruppen, og der blev vist slides med modeller af hjernen, og ord som synapser og REM-søvn fløj igennem luften.

- Det er umoderne at bruge tid på at sove, og det hedder sig, at man kan sove, når man bliver gammel, men så er det for sent: Man skal sove, mens man er ung, og specielt når man er under uddannelse, fortæller den entusiastiske læge.

72 procent gennemfører uddannelsen under UCN i Nordjylland, og det tal skal gerne bringes højere op.

- Vi er interesserede i, om det kan have en positiv indvirkning på deres læring, hvis vi støtter de studerende i gode søvnvaner, fortæller lektor Ina Koldkjær Sølling.

Bedre søvn skal sikre, at flere består

Sygeplejestuderende Malena Køkmen har en lille datter på halvandet år. Desuden har hun op imod tre kvarters transport mellem skolen og hjemmet, så dagligdagen er presset på tid.

Hun læser sine lektier om aftenen, når datteren er lagt i seng. Derefter ser hun tv og tjekker Facebook, så klokken bliver tit 23.00, inden hun sover, hvorefter hun skal op igen senest 05.30:

Malene Køkmen ser frem til at være med i forsøget i næste uge:

- Jeg glæder mig til at få øjnene op for nogle af de ting, jeg ikke tænker over i hverdagen. siger hun, som i øvrigt er fast besluttet på at gennemføre sygeplejerskestudiet, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter