34-årig brandmand får fem års fængsel for påsatte brande

En deltidsbrandmand fra Fjerritslev er kendt skyldig i 18 tilfælde af brandstiftelse.

En 89-årig kvinde tæt på at indebrænde i en af de 33 brande, som anklagemyndigheden mente, den 34-årige stod bag. Han blev dog ikke dømt for den pågældende brand. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En 34-årig deltidsbrandmand fra Fjerritslev er i Retten i Hjørring er blevet idømt fem års fængsel for en række påsatte brande i sit lokalområde.

Manden blev for 18 brande stiftet fra sidste forår og frem til anholdelsen for et år siden. Retten fandt det særligt skærpende, at der var tale om så mange brande, og at flere personer var i fare ved en af brandene.

Specialanklager Kim Kristensen, der har ført sagen for Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi, mener, at der var grundlag for at dømme den tiltalte for samtlige 33 brande i anklageskriftet.

- Men jeg kan konstatere, at retten ikke mente, at beviserne var tilstede i en række af forholdene. Og det tager jeg til efterretning. For mig er det dog vigtigt, at tiltalte nu er blevet stillet til regnskab for nogle af de brande, som sidste efterår skabte frygt i Fjerritslev og omegn, siger han.

Den 34-årige mand blev desuden frakendt retten til at arbejde som brandmand og dømt til at betale 14 millioner kroner i erstatning for skaderne ved de brande, han blev dømt for at have påsat.

Brande i huse, containere, skure og lader

Politiet har registreret rækken af brande fra foråret 2016 og et halvt år frem til anholdelsen af manden, hvorefter der blev stille igen på egnen.

Brandene, der har haft fat i marker, stråtækte huse, affaldscontainere, skure, lader, en fiskekutter og hedeområder, er alt i alt vurderet til at have forvoldt skader for mindst 20,7 millioner kroner.

Det var især teleoplysninger, der fældede den 34-årige nu tidligere deltidsbrandmand. De viser, at hans mobiltelefon befandt sig nær gerningsstederne, kort før brandene brød ud.

Privatøkonomi og parliv lå i ruiner

Den 34-årige har fortalt i retten, at han kun havde brandmandsjobbet som indtægtskilde efter at have sagt sit job som VVS'er op.

Derefter måtte han se sit hus ryge på tvangsauktion, mens parlivet med samleveren hang i en tynd tråd.

Ifølge Anklagemyndigheden, der indledte sagen med at kræve mindst fire års ubetinget fængsel, havde manden et økonomisk motiv til at starte de brande, som han selv var med til at slukke.

Den 34-årig mand har allerede meddelt, at han ønsker at anke dommen til landsretten med krav om frifindelse.