39 kommuners dynger plastaffald kan føre til nyt genanvendelsesanlæg i Danmark

39 kommuner går sammen om at samle plastaffald – i første omgang skal det dog sendes ud af landet.

Fremover skal plast fra knap 40 kommuner samles og genanvendes i en stor pulje. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Alt for lidt af den plast, vi i dag bruger som emballage til eksempelvis mad, drikkevarer og rengøringsprodukter, bliver genanvendt.

Derfor er 39 kommuner nu gået sammen om at samle deres plastaffald, så man kan udnytte restprodukterne langt bedre.

Kommunerne er normalt gode til at arbejde sammen om forskellige ting og sager.

På affaldsområdet har der dog været tradition for, at hver kommune eller små grupper af kommuner har lavet deres egne affaldsplaner med egne ordninger.

Men hvis man for alvor skal gøre noget ved problemet med plastspild, er man nødt til at samle både kræfter og affald, fortæller Thomas Budde Christensen, lektor og forsker i affald og genanvendelse på Roskilde Universitet.

- Når man snakker om plast og genanvendelse af plastik, som noget der skal ske i Danmark, skal man op og have en lidt større volumen i de mængder, der kommer ud i affaldssystemet, siger han.

Svært at følge plasten i udlandet

I øjeblikket sender mange kommuner deres plastaffald ud af landet og typisk til Tyskland.

Det er også planen, at den store plastdynge fra de 39 kommuner skal den vej i første omgang, men det kan blive ændret, når man når næste step i projektet, fortæller Anne Dorthe Feathers, projektleder ved den grønne klyngeinstitution Clean, der står bag det hele.

- Der er lagt forventninger ind om, at vi i fase to kan få et anlæg, der ligger tættere på Danmark eller i Danmark, siger hun.

Ulempen ved at lade genanvendelsesanlæg i udlandet tage sig af plasten er, at det er svært at holde øje med, hvor meget af plasten der i sidste ende bliver genbrugt og til hvad.

- Hvis man sælger plasten til for eksempel Tyskland eller Holland, og de så sælger den videre til nogen, der sælger den videre til nogen, der sælger den videre til en producent i Kina, som skal bruge det som input til nye produkter. Så kan det være svært at holde øje med, hvor meget der bliver sorteret fra, siger Thomas Budde Christensen.

Et spændende initiativ

Derfor ser han med positive briller på samarbejdet mellem de 39 kommuner i Danmark.

- Jeg synes, det er et rigtig spændende initiativ, og det kan jo være et skridt på vejen mod en højere grad af genanvendelse af plastaffald. Det vil gøre det lettere at sikre, at de mål, man har sat, faktisk bliver indfriet, siger han.

I Nordjylland bakker Jammerbugt, Mariagerfjord og Aalborg Kommune op om projektet.

- Det her Clean-projekt kan jo være en måde at have fingeren på pulsen og måske også opbygge nogle samarbejder, så vi kan få en større volumen og lave endnu mere og endnu bedre plastsortering i Danmark, siger Lasse Olsen (Ø), rådmand for energi og miljø i Aalborg Kommune.

Brug for bedre emballage

Udover at koordinere og samle større mængder af plastaffald, skal affaldssorteringen gøres lettere ved at ensarte emballagen, mener Thomas Budde Christensen.

- Hvis den er alt for sammensat med forskellige typer af plastik, så er det dyrere at skille ad, når det kommer ud. Hvis der for eksempel sidder labels på, og hvis plasten er farvet med nogle typer af farver, der er vanskelige at sortere og vanskelige at genanvende, så har det en lavere værdi, og så kan det bruges til færre ting, siger han.

Til maj afgøres det, hvor plastaffaldet fra de 39 kommuner skal behandles.

Omkring 36 procent af plastikemballagen fra husholdninger og erhverv bliver i dag genavendt. I 2025 skal det tal op på 50 procent, hvis Danmark skal leve op til EU's emballagedirektiv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter