3F: Udlændinges lønforhold er noget rod

Kun i en ud af knap 100 sager om udlændinges løn har tingene været i orden, oplyser 3F Byggeri.

Ifølge John Andersen fra 3F er problemet størst med de tilsvarende udenlandske virksomheder (arkivfoto)

Der er rod med lønnen på mange byggepladser. Særligt når det gælder størrelsen af løn, pension og tillæg til udlændinge.

Siden 3F Byggeri startede en særlig indsats overfor løn til udlændinge i september 2012, har det undersøgt 943 forhold i det nordjyske.

Kun i ti tilfælde var der orden på lønnen, og derfor er det vigtigt at gøre en indsats, mener faglig konsulent i 3F John Andersen.

- For en stor del er det rent Klondyke. I det omfang vi ikke gør en indsats, så har de frit spil for at undergrave løn og arbejdsforhold, siger han.

Dansk Byggeris nordjyske formand tømrermester Ole Bæk Pedersen er overrasket.

- Det lyder da ikke godt. Der er brodne kar i alle brancher, og det er der også i byggebranchen. Jeg må sige, at de fleste brodne kar er udenlandske selskaber, som vi ikke kan få i tale. siger han.

Ifølge John Andersen fra 3F er problemet netop størst med de udenlandske virksomheder.

- I det omfang virksomhederne har en arbejdsgiverorganisation bag sig, så er det forhold, som der bliver rettet op på. Hvis vi opererer med udenlandske arbejdsgivere, der tager rundt og laver ydelser for små bygherrer i parcelhuse, så er det vanskeligt for både os, bygherren og andre myndigheder at forfølge dem, siger han.

Langt hen ad vejen er der fodslag mellem fagforeningen og Dansk Byggeri om, at der skal være orden i lønforholdene.

- Der skal være ordnede forhold på de danske byggepladser. Vi kan være uenige med fagbevægelsen, når vi skal tegne ny overenskomst. Men når vi så har tegnet den, så arbejder vi fælles for den, siger John Andersen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.