60 dages betinget fængsel og samfundstjeneste: Tiltalte i klitsagen fra Skagen dømt skyldige

I løbet af retssagen har de to tiltalte mænd været enige om meget lidt.

I september sidste år afsluttede Frederikshavn Kommune arbejdet med at genskabe de to ødelagte klitter på Skagen Sønderstrand. For kommunen har det kostet over 300.000 kroner at reetablere klitterne. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Der er blevet talt meget om klitterne på Skagen Sønderstrand, der en oktobernat i 2019 mistede en del af sin størrelse, da en gummiged skubbede sandet af toppen på de fredede klitter.

Klokken 13 i dag blev der i Retten i Hjørring afsagt dom over de to mænd, som var tiltalt i sagen. Og det var en enig domsmandsret, der kendte begge skyldige.

De to er begge blevet idømt 60 dages betinget fængsel og skal udføre 80 timers samfundstjeneste.

Den ene dømte i sagen er erhvervsmanden Hans Andersen, der ejer et stort ejendomsselskab i Aalborg - den anden en 39-årig mand.

Hans Andersen har hele vejen igennem nægtet sig skyldig, mens den 39-årige i retten har erkendt blandt andet at have ført gummigeden.

Retten bestemte ydermere, at 10.000 kroner skal konfiskeres fra den 39-årige.

Begge dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven

Begge mænd var tiltalt for groft hærværk ved at have beskadiget de to klitter. Desuden var de også tiltalt for overtrædelse af naturbeskyttelsesloven. Både fordi der er tale om et fredet område, men også fordi anklageren mente, at Skagen Sønderstrand er et område med kulturhistoriske værdier.

Desuden var der rejst erstatningskrav på vegne af Frederikshavn Kommune på mere end 300.000 kroner. Her lød det i retten, at det ikke har været muligt at fastslå, at der er sket skader for dette beløb. Derfor er det nu op til kommunen, om den vil rejse et civilt søgsmål.

Anklageren i sagen gik efter minimum seks måneders ubetinget fængsel til begge mænd. Men da de to ikke tidligere har været straffede, har retten ikke fundet det nødvendigt med en ubetinget straf.

Specialanklager ved Østjyllands Politi, Jan Østergaard, der har ført sagen på anklagemyndighedens vegne, var tilfreds efter dommen, selvom fængselsstraffen ikke blev ubetinget.

- Jeg noterer mig, at der også er udmålt samfundstjeneste, hvilket er en markering af, at 60 dages fængel med samfundstjeneste er en hård sanktion for det, der er dømt for.

Hans Andersen var i dag ikke selv mødt op i retten i Hjørring. Men efter dommen var hans forsvarer, Rasmus Amandusson, ikke tilfreds med dommen.

- Det var ikke det, vi gik ind i den her sag med forventningen om - og heller ikke forestilling om, at det var det, det ville ende med.

Forsvaren var dog tilfreds med, at det ikke endte med en ubetinget fængselsdom for hans klient.

- Jeg er selvfølgelig glad for, at man trods alt ikke mener at noget skubben til sand skal betyde, at folk skal ind og sidde i fængsel.

Dronebillederne herunder viser, hvordan klitterne så ud, efter de mistede noget af deres størrelse.

Tiltalte mødtes dagen inden

DR har været til stede i retten under klitsagen, som den er blevet kendt som. Sagen har trukket ud på grund af lange vidneforklaringer og en stor grad af dokumentation.

Sammenlagt er der blevet brugt fire dage i retten, siden sagen begyndte den 7. april.

Det blev i retten hurtigt slået fast, at de to mænd på anklagebænken kendte hinanden i forvejen. Hans Andersen har nemlig igennem sit firma flere gange hyret den 39-årige mand som entreprenør på flere opgaver.

Men i retten var de to mænd ellers enige om meget lidt.

De erkendte dog begge i retten, at de, dagen inden toppen af klitterne blev fjernet, aftalte at mødes på den vej i Skagen, hvor Hans Andersen ejer et sommerhus med udsigt til klitterne. Herfra gik de to mænd en tur ned på Skagen Sønderstrand.

På gåturen gjorde Hans Andersen det klart, at han længe havde været frustreret over det, der ifølge ham er unaturligt store mængder sand på stranden. Sand, der stammer fra blandt andet den sandfodring, Frederikshavn Kommune foretog tilbage i 2013/2014.

Hans Andersens forsvarer mente, at sandfodringen har skabt unaturligt høje klitter på stranden. Og derfor lød argumentet, at man slet ikke kunne tale om ødelagt natur. For det første kan sand ikke ødelægges, argumenterede forsvareren. For det andet er det menneskeskabte klitter, der er opstået som følge af sandfodring i området, lød argumentet.

Ifølge anklagemyndigheden var motivet dog klart: Det var Hans Andersens frustration og bitterhed over Frederikshavn Kommunes sandfodringen, der førte til hændelsen den tidlige morgen i oktober 2019.

39-årig førte gummigeden

Desuden har der gennem retssagen heller ingen tvivl været om, at det var den 39-årige, der førte den gummiged, som den 26. oktober tidligt om morgenen skubbede toppen af klitterne.

Han indrømmede selv, at han tog forbi en tankstation om morgenen, hvorefter han brugte cirka en times tid på opgaven på stranden. På tankstationen blev den 39-årige og gummigeden fanget af et videokamera. Desuden blev den 39-åriges mobiltelefon efterfølgende fundet af politiet i sandet på Sønderstrand.

Men derfra ophørte enigheden mellem de anklagede også.

For den 39-årige forklarede, at han blev hyret til opgaven af Hans Andersen og blev betalt 10.000 kroner. Desuden var Hans Andersen ifølge den 39-årige selv til stede på stranden og dirigerede arbejdet og hjalp til med en rive. Alt det nægtede Hans Andersen dog i retten.

I stedet forklarede han, at entreprenøren havde handlet på egen hånd – måske fordi han hørte Hans Andersens frustrationer på gåturen dagen forinden.

- Jeg har sået et frø hos ham, forklarede Hans Andersen blandt andet i retten.

DRs program "Kriminelt" var tidligere på året i Skagen for at se Sønderstrand og tale med lokale. Artiklen fortsætter efter klippet.

Skagensmalernes strand

Sagen fra Skagen har skabt stor utilfredshed hos både lokale og blandt de mange mennesker, som hvert år bruger feriedage på toppen af Danmark.

Det skyldes blandt andet, at Skagen Sønderstrand ikke er hvilken som helst strand. For det første benyttes den af mange mennesker året rundt. Og for det andet er Skagen Sønderstrand kendt fra skagensmalernes mest berømte malerier.

Men hvor specielt er området egentlig? Det har været et af omdrejningspunkterne i retssagen.

Anklageren har med henvisning til skagensmalerne lagt vægt på, at området har kulturhistoriske værdier.

Men Hans Andersens forsvarer argumenterede, at den strand, der findes i dag, ikke så ud som den gjorde, dengang skagensmalerne levede. Og at man i øvrigt slet ikke ved, om skagensmalerne har afbildet netop de klitter, som retssagen drejede sig om.

Et andet af sagens centrale emner – i hvert fald for forsvaret – var, hvor store mængder sand, der egentlig var blevet skubbet væk.

Forsvaret forsøgte at bevise, at der slet ikke var blevet fjernet så meget sand, som Frederikshavn Kommune påstod, der var blevet.

Det har været et centralt emne for forsvaret, blandt andet fordi det ville være afgørende for, hvor stor en erstatning Frederikshavn Kommune kunne kræve, hvis de to tiltalte blev dømt skyldige.

Modsvaret fra anklageren var, at det ikke var mængden af sand, som var det væsentlige, men derimod at tiltalte havde blandet sig i naturens gang og udøvet hærværk på et fredet område.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk