6.000 kroner ekstra om måneden skal lokke flere sygeplejersker til pressede afdelinger

En ny aftale mellem Region Nordjylland og Dansk Sygeplejeråd giver ekstra i lønposen til nogle sygeplejersker.

Illustration: Signe Heiredal

6.000 kroner ekstra om måneden kan måske lokke sygeplejersker til at træde til på de afdelinger, der er særligt presset på grund af covid-19.

Det håber man i hvert fald i Nordjylland, hvor regionen netop har indgået aftaler med Danske Sygeplejeråd om flere penge på lønsedlen til nogle sygeplejersker.

Med aftalerne kan sygeplejersker få 3.000 kroner ekstra om måneden, hvis de frivilligt siger ja til at være en del det såkaldte beredskabskorps. Det betyder, at de med relativt kort varsel kan blive bedt om at møde op andre afdelinger, end de til dagligt arbejder på.

Samtidig er der et tillæg på 3.000 kroner til de sygeplejersker, som arbejder på afdelinger, der er særlig berørt af coronapatienter.

- Skal man i beredskabet, synes jeg, at den nye aftale er okay.

Sådan siger sygeplejersker Lærke Sø. Til dagligt er hun anæstesisygeplejerske, men lige nu er hun udlånt til intensivafdelingen på Aalborg Universitetshospital, hvor hun arbejder med coronapatienter.

- Men de sygeplejersker, der har været på de intensive afsnit, hvor jeg er nu, har stået med covid hele sommeren. Fra deres perspektiv kan jeg godt se, at det ikke er mange penge. De har stået og knoklet i så lang tid, siger hun.

Til dagligt arbejder Lærke Sø som anæstesisygeplerske, men lige nu er hun udlånt til en intensivafdeling på Aalborg Universitetshospital. (Foto: © (Privat foto))

Hvis Lærke Sø bruger hele sin arbejdstid på intensivafdelingen denne måned, betyder den nye aftale, at hun både vil modtage 3.000 kroner for at være en del af beredskabet og 3.000 kroner for at være på intensivafdelingen.

Selvom hun lige nu træder til for at hjælpe pressede kollegaer, så var det ikke en beslutning, der blev taget uden flere overvejelser.

- Selvfølgelig er der en risiko for, at man bliver smittet med covid, når man passer covidpatienter. Desuden skal man også tænke på, om man har overskud til det, fordi det kræver noget af en at skulle over på et nyt afsnit. Kan man overskue at skulle forholde sig til et nyt sted, nye kollegaer og respiratorer?

Flere smittede kan kræve flere hænder

Den nye aftale er indgået nu, fordi de stigende smitte- og indlæggelsestal sætter de nordjyske sygehuse under yderligere pres. Desuden skaber den nye omikron-variant en usikkerhed, og den kan komme til at betyde, at der over vinteren bliver behov for flere sygeplejersker til at arbejde med covidpatienter.

Lærke Sø er overordnet glad for de nye aftaler, men på baggrund af sommerens strejker og efterfølgende konflikter oplever hun nu også en skepsis hos sine kollegaer.

- Er det virkelig det værd at bruge sit krudt og sin energi på at flytte sig? Lige nu er det sygehuset, som mangler os. Men når vi har haft brug for, at de har hjulpet os, har vi haft svært ved at se, at vi kunne få hjælp.

Man kunne også sige, at det er patienterne, som mangler jer. Hvor meget spiller det ind for din villighed til at være fleksibel?

- Patienterne og kollegaerne på de intensive afsnit er helt sikkert dem, vi flytter os for. Det er primært for patienterne. Det er ikke til at holde ud at tænke på, at der er patienter, som ligger og ikke får den mest optimale pleje, siger Lærke Sø.

Hun oplever, at det gør en forskel, når hun selv og andre kollegaer kan træde til på den intensive afdeling, hun er på lige nu.

- Det kan jeg tydeligt se og mærke på de kollegaer, som har været presset i rigtig, rigtig lang tid. De kan lige komme ud til deres faste kollegaer og sidde og snakke over kaffen. Det har man simpelthen brug for, når man står med så mange patienter, som er dårlige hele tiden. Ellers mister man simpelthen lysten til at gå på arbejde og overskuddet til at være der for patienterne og hinanden.

'Det skal selvfølgelig honoreres'

Tidligere i coronaepidemien var de nordjyske sygeplejersker også en del af et beredskabskorps, som kunne trækkes på, hvis der kom et øget pres.

Denne gang har det været "helt afgørende" for Dansk Sygeplejeråd, at de nye aftaler bygger på frivillighed, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland, Christina Lund.

- Det er baseret på tidligere erfaringer, hvor vi har oplevet, at sygeplejersker måske ikke har følt sig ordentligt klædt på med kompetencer til at skulle flytte sig fra det arbejdssted, de normalt plejer at være på.

- Når vi har indgået en aftale nu, så er det fordi, vi ønsker at sikre de bedst mulige rammer for de sygeplejersker, der bliver omfattet.

Den nye aftale sikrer sygeplejerskerne cirka 50 procent større tillæg ved at takke ja til at være en del af beredskabet, end det tidligere var tilfældet.

Hvorfor skal man have penge for at stå til rådighed og blive flyttet til en anden afdeling, hvis der pludselig mangler folk der?

- Nogle sygeplejersker bliver også flyttet uden for deres eget ledelsesområde og langt væk fra de opgaver, de normalt er vant til at varetage og har kompetencerne inden for. Det er en stor fleksibilitet. Det er meget, man beder sygeplejerskerne om at gøre – og at gøre én gang til. Derfor skal det selvfølgelig honoreres, svarer Christina Lund.

Den nye aftale vil gælde med tilbagevirkende kraft fra den 1. november til 31. marts næste år.