691 medarbejdere er fyret fra slagteri, men virksomhederne står i kø

At en stor fyringsrunde rammer midt i en tid med lav ledighed, er held i uheld.

Indtil for nylig var der 800 medarbejdere på slagteri i Sæby. Ved slagteriets lukning skal 691 ansatte finde nyt arbejde, mens andre er klar til pension. (Foto: © Simone Springborg Nielsen, DR Nyheder)

Rettelse: Tidligere stod der "høj ledighed" i underrrubrikken, hvilket var en fejl.

Det er aldrig rart at blive præsenteret for en fyreseddel. Men skulle det ske, er det godt at have andre muligheder på hånden.

Det fik medarbejdere på Danish Crown i Sæby i dag.

For en måned siden blev det offentliggjort, at slagteriet i Sæby lukker, og dermed kommer 691 mennesker i første omgang til at stå uden job, når den sidste gris er slagtet i uge 28.

Men forud for en jobmesse uden for slagteriet i dag havde mere end 100 virksomheder annonceret, at de mangler arbejdskraft og gerne vil overtage nogle af de snart tidligere slagteriarbejdere.

En af de virksomheder er Dybvad Taxi og Minibus, der længe har kigget efter nye medarbejdere og har arbejde nok til at ansætte tolv nye af slagsen.

- Nu må jeg se, hvor mange jeg kan få i hus, men jeg vil jo gerne have så mange som muligt, lyder det fra medejer Mette Wunderov, der på jobmessen havde medbragt blå velourdug og marcipanbrød i lyserød indpakning, så hun var til at få øje på.

- Vi har faktisk været rimeligt pressede i forhold til de opgaver, vi har haft, og vi har haft svært ved at udvide, så jeg tænkte, at det her var en mulighed for at få løst den problemstilling, vi har.

Medarbejdere ser fremad

På plads ved jobmessen var også vikarbureauet JKS, fødevareproducenten Scandic Food, Kriminalforsorgen og en gruppe skorstensfejere på jagt efter nye kolleger.

Det store opbud får en af de fyrede medarbejdere, Henrik Jensen, til at se lidt lysere på fremtiden.

- Det er over al forventning. Jeg er positivt overrasket og forventer, at jeg snart kommer i nyt arbejde.

Der er et spring fra at være slagteriarbejder til at blive taxichauffør, men Mette Wunderov håber, at flere vil gribe chancen. (Foto: © Simone Springborg Nielsen, DR Nyheder)

Du har været ved Danish Crown i næsten 30 år. Hvordan er det at skulle søge job igen?

- Det er mærkeligt. For to år siden havde man jo ikke regnet med, at det gik den vej. Men efterhånden som tiden er gået, har man godt kunnet se, at der ikke var en fremtid her længere. Så vi må bare se fremad, siger han.

Så du er fortrøstningsfuld i forhold til, om der er et arbejde efter i dag?

- Bestemt, bestemt.

Godt nyt i en skidt tid

Nyheden om lukningen var ligeledes hård at sluge for Frederikshavns Kommunes lokalpolitikere, og mange indbyggere i Sæby, hvor så godt som alle har en relation til slagteriet.

Men også her er der optimisme at spore i forbindelse med jobmessen.

Lukningen af slagteriet bliver aldrig en positiv historie.

- Men det er positivt, at der er andre virksomheder, der får mulighed for at få den arbejdskraft, de eftersøger, siger John Karlsson, socialdemokratisk formand for arbejdsmarkedsudvalget i kommunen.

Selvom lukningen i sidste end kan komme Mette Wunderov fra Dybvad Taxi og Minibus til gavn, er det også for hende en blandet fornøjelse.

- Det er svært, for det er jo lidt en katastrofe for byen. Men jeg ved også, at der er nogle gode medarbejdere her, som jeg kan bruge.

Også Danish Crowns tilbageværende slagterier får brug for nogle af de snart forhenværende slagterimedarbejdere fra Sæby.

Torsdag var hundrede slagterimedarbejdere med på bustur til virksomhedens slagteri i Horsens.