94-årige Sigaard så jagerflyet styrte: Stumper og skidt stod ud til alle sider

En tur ud for at hente tørv endte med en plads på første parket til omtalt flystyrt for nordjyske Sigaard Jensen.

Sigaard Jensen så jagerflyet fra Birkelse styrte, men fortalte det ikke til nogen i 72 år. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Egentlig var den dengang 22-årig Sigaard Jensen fra Brovst blot ude efter et læs tørv til komfuret, men en novemberdag i 1944 blev han øjenvidne til det for tiden mest omtalte flystyrt i Danmark.

Det tyske Messerschmidt Bf 109-jagerfly, der styrtede ned i en mose ved Birkelse i Nordjylland.

- Der lød et brag, mens stumper og skidt stod ud til alle sider, husker Sigaard Jensen.

Han havde holdt øje med flyet, mens han hentede tørven. Det cirklede over hovedet på ham og fløj op og ned. Lige indtil det gik galt.

- Pludselig farer han nedad med høj fart. Og jeg tænkte, at han snart må rette maskinen op. Men det gjorde han ikke, fortæller Sigaard Jensen.

Han undrede sig over ulykken, han netop havde set. Men slog det hen med, at det måtte have været selvmord.

- Jeg tænkte, at det nok var en, der var blevet ked af krigen, siger Sigaard Jensen.

Troede, det var gravet op for længst

Det tyske jagerfly borede sig ned i mosen. Og der blev det liggende, indtil 14-årige Daniel Kristiansen for nylig gik på jagt efter flyet som led i en skoleopgave. Historien om det begravede fly har været en vandrehistorie på egnen, som de færreste troede på.

Selv har Sigaard Jensen aldrig tænkt på at fortælle nogen om, hvad han så for mere end 72 år siden. Han kørte blot hjem med sin tørv og lod fly være fly.

- Jeg troede, at det var gravet op for mange år siden, og at tyskerne havde fjernet det. Men de har kun fjernet det synlige, siger han.

Han kan dog undskyldes for ikke at være imponeret over et enkelt jagerflys styrt. Sigaard Jensen var nemlig også øjenvidne til det katastrofale, allierede angreb på de tyske styrker på Flyvestation Aalborg den 13. august 1940.

Den dag blev 11 britiske Blenheim-bombefly skudt ned, og 20 britiske flyvere mistede livet.

Det var her i Birkelse, at det tyske fly styrtede ned for mere end 72 år siden.
Facebook
Twitter