Aalborg åbner hel landsby til demente: Nu flytter beboerne ind

Trygge og hjemlige rammer skal give øget livskvalitet for demente og pårørende

Leder af Tornhøjhaven, Betinna Rønnest (t.h.) byder i dag de første beboere velkommen i den nye demenslandsby i Aalborg. Om en uge flytter Eva Hultengrens (t.v.) mand ind - og hun glæder sig. (Foto: © Christine Nørgaard DR Nordjylland, dr)

I dag åbner Danmarks første nybyggede demenslandsby. Den ligger i det østlige Aalborg og har plads til 72 beboere, der alle er ramt af en demenssygdom.

Landsbyen er blevet døbt ”Tornhøjhaven”, og her kan beboerne helt frit bevæge sig rundt i et lukket samfund med butikker, grønne områder og endda en café. Der er nemlig kun én indgang, og det er ifølge pårørende til en kommende beboer, Eva Hultengren, en meget vigtig detalje. Hendes mand har igennem 10 år lidt af demens, og er før stukket af fra sit tidligere bosted.

– Selvom man som pårørende ved, at folk, der er demente, sommetider går deres vej, så er man dybt dybt rystet, første gang det sker for en selv. Og man kommer aldrig til at være afslappet med det. Så det er rigtig godt, at der kun er den her ene ind- og udgang. Det er meget betryggende for os, fortæller hun.

Der er desuden alarmzoner omkring udgangen, så der bliver alarmeret, hvis nogen benytter udgangen udenfor åbningstid. Og for de beboere, som har takket ja til at få monteret en chip på sig, vil der også være mulighed for at overvåge deres færden yderligere i forskellige chipzoner i landsbyen.

Oplevelseszoner og køkkenhaver

Foruden det store fokus på tryghed og sikkerhed i Tornhøjhaven er der også gjort meget ud af at få demenslandsbyen til at virke hjemlig og stimulerende for sociale fællesskaber.

– Vi har ingen lange institutionsprægede gange. Det er hyggelige og hjemlige omgivelser, beboerne kommer til at bo i, fortæller leder af Tornhøjhaven, Betinna Rønnest.

Hun tilføjer desuden, at vareleverancer af for eksempel mad og vasketøj kommer til at foregå på ydersiden af bygningerne. Dermed bliver beboerne ikke forstyrret af store rullevogne og fremmede mennesker.

Udenfor er der etableret otte oplevelseszoner med små stier, bænke og vandløb. Og for de beboere, som gerne vil sysle med havearbejde, kommer der også både orangeri og en lille køkkenhave med grøntsager.

Langs landsbyens hovedgade kan beboere og pårørende få en kop kaffe i den lille café, og på længere sigt skal der også være mulighed for at gå på shoppetur i en genbrugsbutik.

Fællesskaber styrker hverdagen

Tornhøjhaven er for borgere i Aalborg Kommune med svær demens, der har behov for behandling og individualiseret pleje, omsorg og rehabilitering. Desuden får beboerne mulighed for at deltage i en række fællesaktiviteter, som skal give værdi og indhold i hverdagen.

Eva Hultengrens mand flytter ind i landsbyen om en uge, og hun ser frem til at komme på besøg i de nye omgivelser.

– Noget af det gode ved dette sted er, at han (Evas mand, red.) både kan være for sig selv, men også være med i noget. Og så tror jeg også, at jeg selv kan få fornemmelsen af, at jeg både kan være med ham i hans lejlighed, og samtidig også rykke med udenfor og være en del af det lille samfund. Det tror jeg er meget vigtigt for os pårørende og sandelig også for beboerne, siger hun.

Den officielle indvielse af Tornhøjhaven finder først sted d. 5. oktober, men fra og med i dag starter indflytningen, som kommer til at foregå gradvist henover sommeren og efteråret.