Aalborg Havn jagter EU-millioner for at få flere fragtskibe i Limfjorden

Port of Aalborg ønsker at udvikle skibstrafikken i Limfjorden. Andre havne i Limfjorden bakker op om idéen.

Her ses Limfjordsbroen i Aalborg. Det udleder mindre CO2, når man fragter gods med skib på vandet end med lastbil på landevejen. (Foto: © Thomas Rousing, Fotograf Thomas Rousing)

I dag vrimler det ikke lige frem med fragtskibe i Limfjorden.

Og det er på trods af, Limfjorden strækker sig forbi flere nord- og vestjyske byer som Thyborøn, Lemvig og Aalborg.

Derfor vil Port of Aalborg nu også have mere fragt til vands i Limfjorden.

De ønsker, at Limfjorden bliver anerkendt som en indlandshavn, som man kender det fra europæiske storbyer. Her sejler pramme og fragtskibe i ét væk med alverdens gods.

Hvis Limfjorden og Port of Aalborg bliver anerkendt som henholdsvis indre vandvej og indlandshavn af Folketinget, betyder det nemlig, at der kan søges fondsmidler hos EU til at udvikle Limfjordens havne.

Det skal få gang i skibstrafikken.

- Det er vores vision for fjorden, at det bliver et mere aktivt sted, og at der er flere virksomheder, der placerer sig i nærheden, så det bliver en vækstdriver for hele regionen, siger havnedirektør Kristian Thulesen Dahl fra Port of Aalborg.

Flere havne er klar

Hos Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne mener de, at det er en god idé at gøre Port of Aalborg til en indlandshavn og Limfjorden til en indre vandvej.

De har allerede et projekt om at få uddybet sejlrenden fra Thyborøn til Løgstør for at kunne få større skibe ind i Limfjorden.

Men de mangler finansieringen, som de håber, at de kunne få tilskud til fra EU, hvis Limfjorden blev klassificeret som indre vandvej.

Projektet koster omkring 40 millioner kroner.

- Fremtiden ser lys ud, hvis vi kan få uddybet sejlrenden. De interessenter, der bruger vores havne i dag, vil gerne udvide antallet af sejladser, hvis det kan lade sig gøre, siger Meiner Nørgaard, der er formand for Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne.

- Det vil give flere arbejdspladser og landdistriktsudvikling i vores del af landet.

Havnen i Hamborg er indlandshavn, ligesom det ønskes, at havnen i Aalborg bliver det. Det vil give mulighed for, at Port of Aalborg kan søge andre fondsmidler end i dag. (Foto: © ENGEL & GIELEN, Engel&Gielen/Look-foto)

Ønsker afklaring snart

EU er klar til at støtte etableringen af de indre vandveje, så transport af gods kan rykkes fra lastbiler og ud på vandet.

Det kan blandt andet være støtte til havneudvikling og grønne teknologiske projekter.

Men hvis Port of Aalborg skal nå at hente EU-støtte til deres projekter, skal der handles hurtigt. Folketinget skal nemlig først godkende, om Limfjorden kan klassificeres som en indre vandvej.

Det er netop dette forår, at EU skal revidere en særlig forordning, der handler om indre vandveje.

Hvis Port of Aalborg ikke kommer med i denne omgang, går der syv år, før forordningen skal revideres igen.

- Det er vigtigt, at det bliver reelt vurderet nu, fordi der kan gå en række år før vi kan tage det op igen, siger Kristian Thulesen Dahl fra Port of Aalborg.

Politikerne varmer op

Politikerne på Christiansborg har ikke været helt lige så klar som Port of Aalborg på idéen om, at Limfjorden skal være en indre vandvej.

I starten af februar afviste erhvervsminister Morten Bødskov (S) idéen om, at Aalborgs havn skal kategoriseres som en indlandshavn.

Det var blandt andet med den begrundelse, at Danmark ikke har indre vandveje, sådan som indre vandveje kategoriseres af EU.

Rasmus Prehn (S), formand for Folketingets transportudvalg, er dog åben over for idéen om, at Limfjorden skal være en indre vandvej.

- Som udgangspunkt er det en spændende vision. Det er klart, at i Folketingets transportudvalg er vi nysgerrige på at høre mere, og vi vil gerne invitere til mere drøftelse. Vi vil gerne høre om planer og perspektiver.

- Lad os kigge på, om det er noget, vi kan rykke på. Og hvis der er gode argumenter, så lad os se, om det ikke godt kan lade sig gøre.