Aalborg Universitetshospital aflyser hjerteoperationer og sender patienter til Aarhus

Den akutte pladsmangel i Aalborg har store menneskelige og økonomiske omkostninger.

Aalborg Universitetshospital har ikke intensivpladser nok, hvilket medfører en række aflysninger af hjerteoperationer. En dyr manøvre for regionen. (Foto: SVEND ÅGE MORTENSEN © Scanpix)

Nordjyske hjertepatienter må i øjeblikket leve med både aflysninger og udflytninger af deres operationer. Aalborg Universitetshospital har nemlig ikke intensivpladser nok til at dække det aktuelle behov.

Allerede i årets første fire måneder er 15 operationer blevet aflyst samme dag, som de var planlagt. Og samtidig er fire patienter sendt til Aarhus Universitetshospital, fordi de ikke længere kunne vente på at blive opereret. Det er samme antal, som normalt sendes af sted på et helt år.

De mange aflysninger medfører en række personlige omkostninger for patienterne, fortæller ledende overlæge på hjerte- lungekirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital Jens Grønlund.

- Man har gjort sig klar til operationen, og så får man at vide, at den er aflyst. Det er en særdeles hård psykisk belastning for patienten, siger han.

Dyrt for regionen

Hjerte- lungekirurgisk afdeling i Aalborg har syv til otte intensivpladser og laver mellem 400 og 500 hjerteoperationer hvert år, som kræver indlæggelse på intensivafdelingen. Men når der som nu ikke er plads nok til de opererede hjertepatienter, må patienterne altså enten vente eller acceptere, at operationen gennemføres i en anden region.

- For patienterne er det hårdt at skulle opereres langt væk hjemmefra, fortæller Jens Grønlund.

Men også økonomisk har det store konsekvenser, at en patient eksempelvis skal sendes til Aarhus Universitetshospital for at blive opereret i egen region.

Regningen for en flyttet operation er cirka 150-200.000 kroner. Havde man opereret i Aalborg, ville omkostningerne have været under halvdelen, vurderer Jens Grønlund.

Formand for Hjerteforeningen Anne Kaltoft er meget opmærksom på at få nedbragt antallet af aflyste og flyttede hjerteoperationer. Hun tror dog ikke på, at man fuldstændig kan undgå problemet, da hospitalerne hele tiden skal være klar til at tage imod de hyperakutte patienter.

- Men der er generelt et stigende antal hjertepatienter i Danmark. Og det vil sige, at der er ret stort pres på at få lavet hjerteundersøgelser og operationer. Så generelt tror jeg, at vores kapacitet er lige i underkanten, siger hun.

Ingen ekstra intensivpladser på vej

På trods af de mange aflysninger og patienter, som er sendt ud af regionen, så kommer der dog ikke flere intensivpladser til Aalborg Universitetshospital. Det slår den socialdemokratiske regionsrådsformand Ulla Astman fast.

- Vi skal lige slå koldt vand i blodet, inden vi siger, at vi den dag i morgen skal oprette nye pladser. For det her er heldigvis ikke normalbilledet, siger hun.

En influenzaepidemi, der gav ekstra mange patienter i starten af året, var ifølge Ulla Astman en af årsagerne til problemerne.

Men den ekstraordinære situation har dog givet anledning til, at man fra regionens side vil kigge på de seneste måneders udfordringer og se, om der er noget at lære.

- Man skal tænke sig om to gange og få analyseret den her situation rigtig godt. Og vi vil kigge på, om vi kan være bedre forberedt, hvis det skulle ske igen, tilføjer Ulla Astman.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk