Advokat: Ekstraregning på op mod 100 millioner på vej til landmænd

En god fidus er pludselig ikke længere god, og det kan blive dyrt for landbruget.

Fremover skal landmændene finde flere penge til tinglysning af lån. Og det er ikke, hvad branchen har brug for, siger ekspert. (Arkivfoto) (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Det er dyrt at drive landbrug - og snart bliver det endnu dyrere. For en millionregning er på vej til danske landbrug.

Mange landmænd har i årevis lånt penge mod, at bankerne fik pant i rettighederne til den arealstøtte, landmændene forventer at få i fremtiden.

Det har hidtil været registreret i Landsbrugs- og Fiskeristyrelsen mod et lille gebyr, men en afgørelse fra landsretten siger, at panten nu skal tinglyses.

- Det er en ekstraomkostning, som vil ramme dansk landbrug samlet set med 40 til 100 millioner kroner, vurderer advokat Jens Axel Kruchov fra Storm Advokatfirma i Aalborg, der har speciale i landbrugsret.

Årsagen er, at Vestre Landsret i en afgørelse fra den 7. juli slår fast, at det register, som Landbrugs- og Fiskeristyrelsen har oprettet, ikke sikrer bankerne godt nok. Et register som Kammeradvokaten ellers har vurderet levede op til reglerne.

- Det er noget, som rammer dansk landbrug unødigt, mener Jens Axel Kruchov.

Mange landbrug har stor gæld, og bankerne tabte sidste år 3,5 milliarder kroner på landbrugene. Det højeste beløb i nyere tid, viser en opgørelse fra erhvervsmediet Finans.

Typisk vil det koste et landbrug 12-15.000 kroner at skulle tinglyse panten. Selv om det måske ikke lyder af meget, så er det endnu en sten på vejen for landmændene, mener Jens Axel Kruchov, som vurderer, at det vil være belastende for dem.

- Omkostninger er ikke noget, som landbrugene har brug for lige nu, hvor de har brug for at konsolidere sig. Så det er ikke den bedste nyhed, som rammer lige nu, siger han.

Skal Landbrugs- og Fiskeristyrelsen have lov til at fortsætte med at bruge sit register, så kræver det en lovændring.