Ældre danskere giver Europa baghjul på nettet: Det kan jo bruges til alt

De seneste ti år er danske ældre blevet markant mere digitale.

Facebook, lejligheder og salg af en motorcykel. Carl, Arne og Bent er alle på internettet indimellem. (Foto: Frederik Holst © DR Nórdjylland)

Har du fundet frem til denne artikel – ja, så er der en væsentlig chance for, at du er mellem 65 og 74 år.

Eller måske er du slet ikke.

Men i hvert fald er det ikke bare de unge, men også mange ældre herhjemme, der har taget internettets goder til sig og for eksempel bruger det til at søge efter nyheder.

Modsat kniber det lidt mere i den sydøstlige del af Europa.

Nye tal fra Danmarks Statistik og Eurostat viser, at 92 procent af danskerne fra 65 til 74 år har brugt internettet inden for de seneste tre måneder.

Det gør Danmark til det land i EU, hvor flest i målgruppen er aktive på nettet.

Næst efter Danmark kommer Holland (87 procent) og Sverige (83 procent).

I den anden ende af skalaen finder man Rumænien, Grækenland og Bulgarien, hvor det er 25, 23 og 19 procent af de adspurgte, der har surfet de seneste tre måneder.

Godt nyt for de ældre

Tilbage i 2009 var det 44 procent af danskerne i målgruppen, der aldrig havde brugt internettet, mens det i dag blot er seks procent.

Der er altså sket en stor udvikling på kort tid, når man ser på ældre danskeres brug af internettet.

- Det kan jeg i den grad nikke genkendende til, siger Anni G. Walther, formand for Ældre Sagen i Aalborg, hvor man jævnligt laver it-kurser for organisationens medlemmer.

Hun oplever, at de ældre er blevet langt mere selvhjulpne, end de har været tidligere, og at mange er interesserede i at følge med i, hvad der sker omkring dem på for eksempel Facebook.

Og det er godt nyt, mener hun.

- De kommer ud i en større verden ved selv at kunne administrere det, de har lyst til at se og høre om. Så det giver en positiv effekt hele vejen rundt, siger Anni G. Walther.

Også de ældre som DR har talt med på aktivitetscentret Fyensgade-centret i Aalborg er glade for internettets mange muligheder.

Arne Danmark Jensen, 86 år - pensioneret snedker og tømrer

- Jeg har et par piger, der har været gode til at hjælpe mig i gang med det. De er flinke til at hjælpe mig, hvis der er noget.

- Nu har jeg en motorcykel, som jeg har sat til salg på internettet, så det er da en af de ting, som jeg kan bruge det til. Men man kan jo spørge om mange ting på nettet. Jeg bruger min iPad meget.

- Jeg vil helst ikke undvære det. Det vil jeg ikke.

Carl Mørup, 89 år - pensioneret skibsbygger ved Aalborg Værft

- Jeg har en iPad, som jeg bruger indimellem. Men det er ikke ret meget.

- Jeg bruger Facebook, når børnebørnene og venner og bekendte sender beskeder. Det er sjovt nok at følge med i, hvad de foretager sig, alle de unge mennesker.

- Jeg brugte det også lige for en halv time siden for at gå ind og se på min bank.

Bent Thygesen, 72 år - pensioneret taxachauffør og vognmand

- Det kan jo bruges til alt. Til at købe eller sælge noget eller at finde en lejlighed. Det kan bruges til alverdens ting. Der er ingen grænser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter