Ældre takker nej til robotstøvsugere

Aalborg Kommune dropper robotstøvsugere i hjemmeplejen efter forsøgsprojekt med få tilmeldte.

Borgerne har ikke ligefrem stået i kø for at deltage i et forsøgsprojekt i Aalborg Kommune med robotstøvsugere på frit valg-området. (Arkivfoto) (Foto: Karsten Prinds © DR Fyn)

Det kan skyldes angst for at miste kontakten med andre, at mange hjemmeboende ældre i Aalborg har takket nej til at få en robotstøvsuger hjem på prøve.

Sådan tolker formanden for Ældrerådet i Aalborg, Ellen Jensen, det faktum, at kun 23 af 118 ældre takkede ja til at prøve støvsugeren af.

- Man er bange for, at man så kan finde på at tage hjemmehjælpen fra de andre opgaver, man får hjælp til, siger hun.

Mange rygter om robotstøvsugere

En anden grund kan også være uvidenhed, påpeger Ellen Jensen.

- Der går jo stadigvæk mange rygter om, at en robotstøvsuger ikke kan komme ud i hjørner, men det kan den rent faktisk godt.

- Og den her snak om at den ikke kan støvsuge sofaen. Det kan den heller ikke, men det gør hjemmehjælperen altså heller ikke, siger Ellen Jensen.

Robotstøvsugere foreslås droppet i hjemmeplejen

Borgerne har ikke ligefrem stået i kø for at deltage i et forsøgsprojekt i Aalborg Kommune med robotstøvsugere på frit valgs-området.

På forhånd var det målet at teste 50 robotstøvsugere i samarbejde med rengøringsenheden. Men ifølge Aalborg Kommune viste det sig at være en stor udfordring at finde borgere, der var interesserede i at deltage i testen. Kun 23 meldte sig til.

Kommunens forvaltning har derfor foreslået politikerne i Aalborg Byråd, at robotstøvsugerne ikke indføres i hjemmeplejen, men at robotstøvsugerne i stedet kan bruges i genoptræningsforløb.

Ældre skal vænne sig til ny teknologi

Ældrerådet har selv den holdning, at ny teknologi skal tages i anvendelse, hvor det giver mening. De ældre skal blot vænne sig til robotstøvsugeren som alle andre efterhånden uundværlige tekniske hjælpemidler, mener Ældrerådets formand:

- Jeg kan da huske, da jeg fik min første opvaskemaskine. Da fik jeg at vide, hvad jeg dog ville have sådan et monstrum til, siger Ellen Jensen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter