Affaldet hober sig op på genbrugspladser: Vi er gået affaldsamok

Forbrændingsanlæg kan ikke følge med og har måttet lave mellemstation.

Lastbilerne kører normalt direkte fra genbrugspladserne med affald til forbrænding, men borgerne afleverer affald som aldrig før, så nu har Reno-Nord været nødt til at oprette en mellemstation, siger direktør Thomas Lyngholm (Foto: Alberte R. Kling-Petersen - DR Nordjylland).

Der bliver ryddet godt op i kældre og garager og ryddet ukrudt i haverne.

Hjemsendte danskere har travlt under coronakrisen, og det mærker man på de genåbnede genbrugspladser.

Her overvældes man af de mængder af affald, der bliver indleveret.

- Trailerne er fyldt op i hovedhøjde, og de mange besøgende giver trafikale udfordringer, men gør også, at vi ikke kan følge med, når vi skal køre affaldet videre, renovationschef for Aalborg Forsyning, Jens Boye.

På genbrugspladsen Over Kæret i Aalborg har Anders Jensen og datteren Marika spændt en stor, lukket udlejningstrailer efter bilen.

- Nu har vi god tid, og vi skal jo lave et eller andet, og vi kan ikke gå i haven og motionere hele dagen, siger Anders Jensen.

Har holdt i køer

Kun i Silkeborg og Thisted kommuner har genbrugspladserne været åbne for private under nedlukningen af Danmark, men siden KL ændrede retningslinjerne, har trailertravle danskere siden 31. marts holdt i kø.

Anders Jensen og datteren Marika har fyldt en trailer og er kørt til genbrugspladsen Over Kæret i Aalborg. (Foto: Alberte R. Kling-Petersen - DR Nordjylland)

- Der er rigtig mange mennesker, og de kommer med rigtig meget affald, siger Mikkel Brandrup, der er direktør i brancheorganisationen Dansk Affaldsforening.

På Holstebro Genbrugsplads, kan servicemedarbejder Allan Dahl kigge på en 200 meter lang kø, og som han siger om de store mængder affald:

- Vi har aldrig haft så meget affald inde, som vi havde i sidste weekend. Det har vi ikke.

Reno-Nords energianlæg er godkendt til at forbrænde op til 250.000 ton affald om året, og normalt kører lastbiler i pendulfart mellem genbrugspladserne i fem nordjyske kommuner og anlægget i Aalborg, men nu har man været nødt til at lave en mellemstation.

- Vi kan ikke nå at forbrænde affaldet i den takt, det kommer ind, siger Thomas Lyngholm, der er direktør for Reno-Nord.

'Flowet blev ødelagt'

Også mange odenseanere kører affald væk. 15 minutters kø er ikke usædvanligt ved byens genbrugspladser.

Odense Kommune melder, at de har haft syv procent flere besøgende i april sammenlignet med sidste år. Og at der er blevet fyldt 80-85 ekstra

containere
.

- Vi var her også i går, og der holdt vi i kø i cirka et kvarter, siger Thomas Lønholt.

Odense Renovation har været nødt til at udvide åbningstiderne. Her ses Thomas og Sarah Lønholt tømme deres trailer ved ottetiden i morges. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)

Hans kone mener, at vi er blevet 'mere desperate' for at komme af med affaldet.

- Jeg tror, det er, fordi flowet blev ødelagt. Da det blev besluttet at lukke, så kunne vi ikke komme væk med det i løbet af hverdagene, forklarer Sarah Lønholt.

Overvej at udskyde turen

Det er kommet bag på selskabet, at det affald, som borgerne ikke har kunnet kommet af med under nedlukningen, er kommet ind så hurtigt – og i så store mængder:

- Jeg tror ikke, at vi får kapacitet til at køre affald her fra mellemstationen og til forbrænding på denne side af sommerferien, siger Thomas Lyngholm.

Direktøren regner dog med, at affaldet fra genbrugspladserne snart ikke længere skal omkring mellemstationen, selvom besøgstallene kan gøre enhver tivolidirektør misundelig.

På AVV’s 18 genbrugspladser har man de seneste uger haft 30 procent flere besøgende i forhold til samme periode sidste år.

Det svarer meget godt til de tilbagemeldinger Dansk Affaldsforening får, og som direktør Mikkel Brandrup siger:

- Der er meget affald og mange mennesker, men de passer godt på og sørger for at holde afstand til hinanden.

Alligevel lyder

opfordringen
fra brancheforeningen, at man overvejer, om det er strengt nødvendigt, inden man spænder traileren på anhængertrækket og kører mod genbrugspladsen.

Facebook
Twitter