Affaldsselskaber: Plast skal produceres anderledes, hvis vi skal nå genbrugsmål

Genbrug af plastik kan ikke nå meget højere op med de nuværende produkter, mener genbrugspladser.

Foto: Scanpix- Claus Bonnerup (Foto: Bonnerup Claus)

Låget til din kakao skal laves af den samme type plastik som flasken, og hvis det skal være rigtig godt, er selv mærkaten af samme plasttype.

Det er ifølge affaldsselskaberne et krav, hvis det skal lykkes at at genanvende 50 procent af al plastikemballage.

Målet om 50 procent genanvendelse af plastikken er en del af regeringens plastikudspil, som den præsenterer i dag.

Som det er lige nu, kan man ikke genanvende ret meget mere, end man gør i forvejen, hvis man producerer plastikprodukterne på samme måde, som man gør i dag.

- Nogle emballagetyper er sådan nogle flerlagsplasttyper, hvor det er tre forskellige typer plast, der er smeltet sammen, og det kan man ikke bare adskille mekanisk, fortæller direktør for det nordjyske affaldsselskab Reno Nord, Thomas Lyngholm.

Og det er et problem. For så er der kun én mulighed tilbage.

- Så har vi ikke andre muligheder end at putte det i forbrændingsanlægget, og det får vi trods alt energi ud af, men det er jo ikke den vej, vi skal. Vi skal helst i retning af, at mest muligt kan genanvendes, siger Thomas Lyngholm.

Nyt design af produkter

Og det er et generelt problem, at der er for stor forskel i plasttyperne i det enkelte produkt, fortæller direktør i Dansk Affaldsforening, Charlotte Fischer.

- Man skal vide, at hvis vi rigtigt skal løse det her problem, så skal vi sætte ind langt tidligere og interessere os for, hvordan vi laver og designer vores produkter, siger hun.

Hos interesseorganisationen Plastindustrien er man opmærksom på, at der skal laves om i produktionen.

- Det er plastikken fra husholdninger, som vi er bagud på i øjeblikket. Vi skal have bedre adgang til plastikken, når vi skal genanvende, siger Thomas Drustrup, administrerende direktør for Plastindustrien.

Han mener dog også, at det er vigtigt, at sorteringen fra kommunerne bliver mere ensrettet.

- Det bliver meget lettere, hvis plastikken, som vi får til genanvendelse, bliver ensrettet. Lige nu sorteres der på forskellige måder i de forskellige kommuner, siger han.

Facebook
Twitter