Almina Nikontovic drejer låget på kaffekanden fra lukket til åben og puffer æsken med Toffifee over bordet.

Sådan begynder en samtale med Frederikshavn Kommunes særlige bosætningskonsulent, der i en tid med vedvarende debat om østeuropæere i Danmark, arbejder målrettet for at få flere af dem til at slå sig ned i toppen af landet.

5 deltajer fra Almina Nikontovic's liv
  • Kom til Danmark som krigsflygtning fra Bosnien i marts 1993.
  • Taler fem sprog: Bosnisk, dansk, engelsk, fransk og spansk.
  • Stiller op til efterårets byrådsvalg i Frederikshavn for Socialdemokraterne.
  • Elsker at være med til at sætte nye ting i gang.
  • Mediterer jævnligt.

Det kan være dygtige læger, tandlæger og ingeniører, eller det kan være faglærte skibsmalere, elektrikere og smede, der kan deres kram og er vigtig arbejdskraft for kommunens industri og havnevirksomheder.

Fælles for dem er, at de lige nu arbejder i Frederikshavn, Sæby eller Skagen, mens deres familier fortsat bor i lande som Polen og Rumænien.

Det er en skam for et område, der er udfordret af fraflytning, faldende børnetal og en aldrende befolkning, mener man på de her kanter.

For med en kop kaffe og den rette tilgang kan det lade sig gøre at få både arbejdskraft og gode og integrerede samfundsborgere ud af det.

- Det er ikke ’rocket science’, siger 37-årige Almina Nikontovic, der selv har bosniske rødder.

Samtalen begynder i frokostpausen

Indtil nu er 40 familier rykket med til Vendsyssel, og fremgangsmåden er nogenlunde den samme.

Det handler først og fremmest om at få virksomhederne til at udpege de medarbejdere, de er særligt glade for, og så går Almina Nikontovic i gang med at undersøge, hvilke udfordringer de oplever ved at have job det ene sted og familie og bopæl det andet.

Samtalen starter typisk i en frokostpause på medarbejderens virksomhed.

- Det vigtige er at sætte sig ned og bruge tid med dem og sige: Du har været her i de seneste fem år. Hvordan har du det egentlig? Hvordan er det at være væk fra dine børn? Og hvad laver du, når du kommer hjem om aftenen?

- De er jo vant til at bare at arbejde, men det handler om at tage den tætte dialog, og så fortæller de, hvad der bekymrer dem, siger Almina Nikontovic.

"Det, jeg oplevede, og det er ikke sikkert, at alle deler den oplevelse, var stor åbenhed og solidaritet, og at man skulle være en del af fællesskabet."

Almina Nikontovic

Bagefter går arbejdet i gang med at løse de problemer, der måtte dukke op. Måske vil medarbejderen gerne rykke familien til Danmark men ved ikke, hvordan børnene kan passe ind i det danske skolesystem, eller hvordan de kan få en almindelig dagligdag til at fungere i her i landet.

Blev selv mødt med åbenhed

Her kan Almina Nikontovic drage nytte af sine egne erfaringer og oplevelser fra dengang, da hun selv stod foran en ny tilværelse i Danmark.

I foråret 1993 måtte hun som 13-årig flygte fra Bosnien med sin familie, da konflikten mellem de forskellige grupper i Jugoslavien fra den ene dag til den anden eskalerede voldsomt.

- For folk, der ikke har oplevet det, kan det være svært at forestille sig, at man den ene dag har det hele med venner, hygge, sit eget værelse, og at du den næste dag intet andet ejer end en lille kuffert i en bus på vej væk. Men sådan var det, fortæller Almina Nikontovic.

Sprog er den vigtigste kilde til god integration, mener Almina Nikontovic, der selv taler fem forskellige. (© Privatfoto (2010))

Det vigtige i den her sammenhæng er ikke, hvad hun flygtede fra, men hvordan hun blevet taget imod, da hende og familien stod i Danmark uden at kende en levende sjæl.

Fra da af oplevede Almina Nikontovic et samfund, der tog imod hende med åbne arme.

- Det, jeg oplevede, og det er ikke sikkert, at alle deler den oplevelse, var stor åbenhed og solidaritet, og at man skulle være en del af fællesskabet. At det var en selvfølgelighed.

- Selv om jeg knap nok kunne dansk, da jeg startede på HF, tog folk mig i hånden og sagde ’du skal være med, det vil være godt for dig’. Det var ikke til diskussion, og det var fedt, siger hun.

De oplever, at folk vil gøre noget for dig

Den modtagelse er lige præcis, hvad de arbejder for at skabe i Frederikshavn Kommune.

Fra den dag, hvor en medarbejders familie står i landet, hjælper Almina Nikontovic med de praktiske ting i forhold til myndighederne, at finde et sted at bo, at komme i gang på sprogskolen, og at få børnene gjort klar til at begynde i en almindelig folkeskole.

"Nogle går på arbejde for løn og kollegaer, men sådan er det ikke for mig. Jeg prøver at give noget tilbage."

Almina nikontovic

I løbet af et halvt år er det målet, at ægtefællen skal være i arbejde, og at børnene går i en dansk klasse.

Og så skal familien have et socialt netværk, der gør, at de ikke føler sig alene.

Til det formål har man blandt andet oprettet ’Café Danish’, et tilbud på biblioteket, hvor man som udefrakommende har mulighed for at møde helt almindelige nordjyder.

- Sidste gang var der ti danske frivillige, og når de først har sagt ja til at være der en time om ugen, bliver det hurtigt til mange flere.

- Det er simpelthen så dejligt og inspirerende at se, fortæller Almina Nikontovic, der understreger, at der også er mange, der selv finder vej til den lokale tennisklub eller sender datteren til dans på egen hånd.

Tillid er en kerneværdi i det danske samfund og en nøgle til at forstå, hvordan det fungerer, mener Almina Nikontovic. (© PRIVATFOTO)

Det afgørende er, at man som nytilkommen oplever, at der er nogle, der vil gøre noget for en, siger hun:

- Jeg tror, at de føler sig meget velkomne. De kan se, at vi vil dem, og det gør jo en kæmpe forskel i forhold til lysten til at indgå i det danske samfund og lære sproget.

- Når de kommer, kan de se, at det vi laver, det laver vi for dem.

Nøglen er tæt samarbejde

Selv føler Almina Nikontovic, at hun skylder det danske samfund noget, og at hun på en måde er forpligtet til at gøre noget for de mennesker, der i dag sætter deres fødder i landet for første gang.

- Nogle går på arbejde for løn og kollegaer, men sådan er det ikke for mig. Jeg prøver at give noget tilbage, siger hun.

Det betyder dog langt fra, at hun er klar til tage æren for de indtil videre ganske positive resultater af kommunens satsning.

Projektet har ved udgangen af denne måned kørt som forsøgsprojekt over to år og overgår nu til at være en fast ordning, der indgår i kommunens drift.

Nøglen har været at få samlet alle kræfter og aktiveret både erhvervsliv, institutioner og foreninger i kommunen.

- Når du har de rigtige mennesker omkring samme bord, så er det nemt at rykket noget. Det er det stærke netværk, der gør forskellen, siger Almina Nikontovic, der roser virksomhederne i kommunen for at arbejde godt sammen.

Hun har foreløbigt ikke mødt negative reaktioner fra folk, der mener, at det er forkert af kommunen at gøre så meget for at holde på østeuropæere, der reelt kan komme til konkurrere med danskere om job den dag, hvor Danmark rammer en lavkonjunktur i økonomien.

Almina Nikontovic anerkender til gengæld, at opgaven bliver så meget desto større, jo flere der kommer til.

- Det er først nu, vi skal til tage fat. For jo flere familier der kommer, jo mere opmærksomme skal vi være på, at de bliver en del af det danske samfund, siger hun.

BLÅ BOG: Almina Nikontovic

  • Bor i Frederikshavn med sin mand Emir, der arbejder som automekaniker.
  • Sammen har de datteren Adela på fem år.
  • Uddannet cand.mag i sprog og interkulturel kommunikation og er i øjeblikket ved at færdiggøre en diplomlederuddannelse på University College Nordjylland.
  • Har været ansat som bosætningskonsulent i Frederikshavn Kommune siden oktober 2015.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.