Amalie besvimede for fire år siden under en piercing: Nu må hun vente på at få kørekort

Ventetiden er lang for folk med mulige trafik-farlige sygdomme, der kræver godkendelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Har du en mulig trafik-farlig sygdom, kan ventetiden på en godkendelse til at tage kørekort vare op mod fem måneder. (Foto: DR Bornholm © DR Bornholm)

18-årige Amalie Berntsen fra Hasseris Gymnasium i Aalborg har køretime.

Gearskifte, hastighedsgrænser, forbudstavler og vigepligter fylder selvfølgelig meget, mens hun kører.

Men noget lige så vigtigt optager hendes tanker: Hvornår kan jeg tage min køreprøve?

For fire år siden besvimede Amalie Berntsen nemlig, da hun fik en piercing.

Hendes læge måtte derfor skrive en anmærkning i den lovpligtige lægeerklæring. På grund af anmærkningen skal lægeerklæringen sendes til godkendelse hos politiet, og det tager tid.

Op til fem måneders ventetid

Op til fem måneders ventetid er normalt, og det kan være problematisk på mange måder.

Der må eksempelvis maksimalt gå tre måneder, fra man har bestået teorien, til man skal bestå køreprøven. Ellers må man starte forfra.

Mange mister måske et job eller en læreplads, fordi de ikke kan tage kørekortet så hurtigt, som arbejdsgiveren forventer.

Næstformanden i Aalborg-Nørresundby Køreskole-Union, Jacob Myrhøj, kalder på flere ressourcer, samt at småskavanker som Amalies kan ordnes udenom Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Måske kunne man lade egen læge træffe afgørelse i sådanne sager, siger han.

Hos AMU Nordjylland afvikler man kurser i at køre med lastbiler, busser og vogntog. Det kræver som bekendt det store kørekort, og for kursister med epilepsi, diabetes, adhd eller lignende sygdomme kan en lægegodkendelse på fem måneder være belastende, forklarer uddannelseschef Morten Lund Dam.

Lang ventetid = intet job, ingen læreplads

- Man kan tage et stort kørekort på fire til seks uger. Men vi får først kontakt til kursisterne kort tid før, de starter, og så løber vi hurtigt ind i problemer, hvis de skal vente længe på at blive lægegodkendt, siger han.

Morten Lund Dam har haft kursister, der ikke har kunnet begynde på en læreplads eller i et job som buschauffør, fordi de måtte vente på at få lægeerklæringen godkendt, siger han.

Morten Lund Dam anerkender, at sikkerheden skal være førsteprioritet, men han efterspørger en hurtigere sagsbehandling og støtter et forslag om, at flere ting skal kunne afgøres af egen læge.

- Før godkendelsen blev lagt ud til to centrale enheder, var arbejdet lagt i hænderne på de lokale kørekorts-kontorer. Da var sagsbehandlingstiden mellem to og tre uger.

Transporterhvervets Uddannelser vurderer, at hver 10. af alle kommende lastbilchauffører skal have helbredet godkendt af embedslægerne.

Kalder minister i samråd

Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokratiet, har flere gange stillet spørgsmål til skiftende justitsministre for at få bragt ventetiderne ned.

I marts 2017 kritiserede Ombudsmanden den urimeligt lange sagsbehandlingstid. Tilsyneladende forgæves. Nu kalder Rasmus Prehn justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om sagen.

- Det virker helt urimeligt, at man ikke kan få bragt de her ventetider ned, siger han.

Lederen af Politiets Administrative Center i Holstebro, der behandler kørekortsager i Jylland og på Fyn, politidirektør Jens Kaasgaard f siger, at sagsbehandlingstiderne fortsat er lange på grund af forskellige andre lovændringer sidste år.

Lovændringer kom bag på ledelsen

- De kom fuldstændig bag på os og har kostet os langt flere ressourcer, end vi havde regnet med. Det er vi ved at gøre noget ved, så vi kommer ned på normale forhold igen. Om et års tid regner vi med at være nede på 45 dage i snit, forudser Jens Kaasgaard.

Indtil videre har Amalie Berntsen fra Hasseris Gymnasium ventet i otte uger på at få sin lægeerklæring godkendt.

Hun risikerer hverken job eller uddannelse men at skulle bruge ekstra tid og penge på teori og køretimer, så hun håber på en snarlig godkendelse.

- Jeg svømmer på eliteniveau, så jeg har en del træninger. Det vil hjælpe meget derhjemme, hvis jeg selv kan køre til og fra træning.

Facebook
Twitter