Anklager vil have tiltalt for købmandsdrab anbragt på psykiatrisk hospital

Retssagen om drabet på købmanden i Suldrup begynder onsdag i Aalborg.

Sagen om drabet på købmand Finn Degn Ovesen skal for retten onsdag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Den unge mand, der er tiltalt for sidste år at knivstikke og dræbe en 55-årig købmand fra Suldrup er psykisk syg og skal idømmes en anbringelsesdom.

Det mener anklagemyndigheden forud for retssagen, der starter onsdag ved retten i Aalborg.

Drabet skete i oktober sidste år, da den unge mand gik ind hos købmanden i den nordjyske by Suldrup og stak den 55-årige købmand Finn Degn Ovesen flere gange med en kniv.

Knap to uger efter døde købmanden af sine skader.

Nu kræver specialanklager ved Nordjyllands Politi Kim Kristensen altså en anbringelsesdom.

- På baggrund af de retslægelige undersøgelser i sagen, så er vores påstand, at den tiltalte skal anbringes på et psykiatrisk hospital, siger han.

Ved en anbringelsesdom bliver den dømte placeret på psykiatrisk hospital i stedet for i et fængsel, og kommer til at blive der, indtil han bliver erklæret egnet til at komme ud i samfundet igen.

Kritisabel håndtering

Flere eksperter kritiserede i foråret psykiatrien i Region Nordjylland og opholdstedet Gården for håndteringen af den nu drabstiltalte mand i DR-dokumentaren "Drabet på købmanden".

Tiltalte blev indlagt på psykiatrisk afdeling kun fem dage før drabet, men man fandt ikke anledning til at tvangsindlægge ham. Tre dage efter stak han af fra opholdsstedet Gården, hvor han boede.

Personalet havde ladet ham besøge sin bror på trods af, at han havde fortalt om angst, og at han var bange for, at nogen fulgte efter ham. Han stak af fra besøget ved broren og blev ikke fundet igen før drabet.

- Jeg synes, det er problematisk, at man afleverer en person, som man har ansvaret for i en tilstand, hvor man faktisk er meget usikker på, hvad vej det går. Om han kan risikere at blive voldelig eller skade sig selv. Det kunne jo ligeså godt tænkes. Så det mener jeg faktisk er forkert, sagde Christina Hemme, der er lektor i socialt arbejde på VIA University College, i foråret.

Der er afsat to retsdage til sagen. Den tiltaltes forsvarsadvokat ønsker ikke at udtale sig, før retssagen begynder.