Der er blevet rig mulighed for at købe jordbær, nye kartofler og andet godt direkte fra de nordjyske landmænd de seneste år.
Antallet af gårdbutikker stiger nemlig markant. Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik er der sket en stigning på 50 procent på to år på landsplan.
- Det er en meget stor tilfredsstillelse for landmanden, at have den direkte kontakt til forbrugerne, fremfor blot at aflevere sine råvarer til mejeriet og slagteriet, siger Henriette Winther, der er fødevarerådgiver i Økologisk Landsforening.
Begrænset interesse i begyndelsen
Stigningen i antallet af gårdbutikker gælder ikke kun økologiske landbrug, men også konventionelle. På to år er der stillet 1.000 flere skilte ud til vejen, så 2.880 landmænd nu falbyder lokale produkter i forhold til den seneste optælling.
For seks år siden besluttede Niels Foged, at åbne en gårdbutik i forbindelse med Falslevgaard Mølle ved Mariager:
- I begyndelsen var der en begrænset interesse, men når folk mødte os på fødevaremarkederne, fik de også lyst til at komme og handle i vores butik.
Vi vil klø grisen bag øret
Mølleren på Falslevgaard sælger primært egne melprodukter fra korn, han selv har dyrket, og oplever en stor nysgerrighed fra kunderne:
- De spørger, og vil gerne se møllen og markerne, og jeg oplever, at en voksende del af befolkningen gerne vil have kløet grisen bag ørerne, siger Niels Foged.
I Økologisk Landsforening ser man stigningen i antallet af gårdbutikker som en modreaktion mod de mange industrifremstillede varer:
- Forbrugeren ved ikke, hvor tomaten i ketchuppen kommer fra, eller havren i morgenmaden, men handler du direkte ved møllen, ved du, at det er bonden selv, der har produceret varerne, siger fødevarerådgiver Henriette Winther.
Fynske landmænd er købmænd
Senest har Coop, der blandt andet står bag SuperBrugsen, givet små lokale producenter mulighed for at levere til dets supermarkeder. De har afholdt flere møder mellem landmænd, frugtavlere og brugsuddelere i samarbejde med Økologisk Landsforening.
Møller Niels Foged har deltaget i et af møderne, og Henriette Winther tror, det er begyndelsen på en bølge, hvor der kommer flere og flere lokale producenter.
Selvom der måske ikke vil være lige så mange lokale mejerier og slagtere, som i det Morten Korchske bondeland, forudser hun, at tendensen vil være stigende:
- Der vil stadigvæk være mange, der sælger råvarerne til et stort slagteri eller mejeri, men vi oplever også flere, der beholder en lille del af mælken, og derefter producerer deres egen is, som de sælger fra gårdbutikken.
Gennemsnitligt har 7 procent af alle bedrifter i Danmark en gårdbutik tilknyttet, men størst udbredelse er der på Fyn, hvor tallet er 14 procent. Øst for Storebælt er tallet 9 procent, mens det kun er 6% af de jyske landmænd, der sælger fra egen butik.