Antallet af spøgelsesbilister falder til laveste niveau i 15 år

For første gang siden 2005 er der registreret under 100 spøgelsesbilister på et år.

Skilte i lav højde er en af forklaringerne på, at man har nedbragt antallet af spøgelsesbilister, vurderer Vejdirektoratet. (Foto: Christine Nørgaard - DR Nordjylland)

Forestil dig at køre 130 kilometer i timen på motorvejen for pludselig at opdage, at der kommer en bilist kørende direkte imod dig i den gale retning.

Det kan stadig hænde, men heldigvis sker det langt færre gange, end det var tilfældet førhen.

I år 2019 blev der registreret 88 spøgelsesbilister, og det er første gang siden 2005, at der er blevet registreret under 100 spøgelsesbilister på et år.

Det viser Vejdirektoratets nyeste statistik.

En af dem, der har prøvet at møde en spøgelsesbilist, er Jens Pedersen, og det var nær gået helt galt.

Det skete tilbage i 2006, hvor han netop havde sat sine sønner af til fodbold i Brønderslev.

Da han kørte retur mod Hjørring og bevægede sig ud i overhalingsbanen, kom der ud af mørket en spøgelsesbilist kørende frontalt imod ham.

Jens Pedersen nåede at dreje af og køre af vejen, hvor han måtte hoppe ud, idet bilen rullede rundt og endte 30 meter derfra.

Han 'slap' med en hjernerystelse og en brækket skulder.

- Det var heldigt, at jeg havde fået sat mine sønner af. Ellers var de nok blive slået ihjel, siger han.

Lavere skilte kan have hjulpet

Når det er lykkedes at få antallet af spøgelsesbilister bragt ned, skyldes det blandt andet, at man har haft held med at lave en effektiv vejkampagne, hvor man har sænket advarselstavlernes højde, vurderer Vejdirektoratet.

Fra forskningen ved man nemlig, at den type af bilister, der nogle gange ender med at køre i den forkerte retning, såsom påvirkede og demente, har en tendens til at kigge ned og til siden.

Nu hænger stoptavlerne i en højde, hvor man har nemmere ved at fange bilisternes opmærksomhed.

Det største tilbagevendende problem er bilister, der af den ene eller anden grund vender om på motorvejen, for de er svære at stoppe.

Det oplyser afdelingsleder i Vejdirektoratet Ivar Sande.

Hvis man skulle møde en spøgelsesbilist på motorvejen, er det bedste råd, at man trækker til højre. Det vil spøgelsesbilisten også typisk at gøre og på den måde, kan man undgå en kollision.

- Bilisten vælger sandsynligvis selv den vejbane til højre, fordi de enten tror, de er i den rigtige retning eller på en almindelig landevej, siger Ivar Sande.

Det vigtigste er derefter at ringe til politiet, så man kan få spøgelsesbilisten stoppet.

Det eneste sted, hvor antallet af spøgelsesbilister er steget en lille smule, er på tværs af Midtjylland og Nordjylland, men det skyldes alene, at der er kommet nye motorveje i Midtjylland, som bilisterne lige skal lære at kende, vurderes det.

Antallet af spøgelsesbilister toppede i 2010, hvor man registrerede 198 af slagsen.