Appetitvækkende? Ældremad skal friste i nye klæder

To kommuner vil nu teste om ny indpakning hjælpe de ældre til bedre appetit. Billedet er DR Nyheders grafikers bud.

Et forslag fra forskningsgruppen på Aalborg Universitet går på, at noget af emballagen skal ligne service fra Royal Copenhagen. Billedet er en fotomanipulation. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen Scanpix - Fotomanipulation: Morten Fogde Christensen, DR Nyheder)

Aalborg Universitet har sammen med Lolland og Guldborgsund kommuner fået 12 millioner kroner af Sundheds- og Ældreministeriet til at udvikle ny emballage til ældremad.

I fællesskab skal de finde ud af, hvordan man kan få maden til at se mere indbydende ud, så de ældre får appetit på mere, og man sikrer, at de får den næring, de har brug for.

- Altså, for at sige det på godt dansk, så er emballagen rimelig kedelig, siger Anne Marie Fisker, der deltager i projektet, som centerleder ved Center for Food Science, Design and Experience på Aalborg Universitet.

På universitetet har man blandt andet en ide om at lave emballage med klassisk musselmaleri, så de ældre får en oplevelse af, at der er gjort noget særligt ud af måltidet.

- Der er et stort spring fra en sort plastikbakke med transparent plastlåg til et godt måltid, der bliver serveret på musselmalet stel, men vi håber, at vi kan flytte engangsemballagen til et andet niveau, så maden også er rar og stimulerende at se på, siger hun.

I Fælleskøkkenet i Sakskøbing glæder man sig over, at maden fremover kan serveres i smart og indbydende emballage. (Foto: © Lis Vibeke læsøe Olsen, DR Sjælland)

I Fælleskøkkenet i Sakskøbing i Guldborgsund Kommune glæder køkkenleder Kirsten Skovsby sig ligeledes til at komme i gang med projektet.

Hun håber dels, at man kan gøre noget ved æstetikken, og samtidig at man kan bruge emballagen på en smartere måde, så det bliver nemmere at holde fiskefileten sprød og lækker helt indtil det øjeblik, den afleveres hos den ældre borger.

- Det vi hører i dag er, at det ikke er alle, der får lyst til at spise, og det vil vi gerne arbejde med, siger Kirsten Skovsby.

- Hele formålet med at levere madservice er jo selvfølgelig, at folk har lyst til at spise det, og man bliver glad for maden. Mange af de borgere, der modtager madservice er jo borgere, der har brug for særlig ernæring, så det er alfa og omega, fortsætter hun.

På Aalborg Universitet ser man gerne, at projektet resulterer i nogle prototyper, der kan laves i storskala og sendes ud i hele landet.

Derudover håber Anne Marie Fisker, at man også kan finde frem til en mere effektiv form for emballage, der ikke efterlader for meget spild.

- Vi bruger usædvanligt meget emballage, så der er også gode penge i, at man laver noget, der er bedre, siger hun. Projektet med bedre emballage til de ældres mad sættes i gang til september og afsluttes i august 2020.