Arbejdsmarkedsforsker: Kollektiv fornærmelse af ledige

Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet siger, at han aldrig tidligere har oplevet en kommission omtale ledige i en så nedværdigende tone, som i den rapport, der bliver præsenteret mandag eftermiddag.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen, er overrasket over tonen i Dagpengekommissionens rapport. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

- Det er en kollektiv fornærmelse af dagpengemodtagere.

Det siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen om den måde, Dagpengekommissionen, efter hans mening, omtaler ledige danskere i den rapport, der bliver fremlagt mandag eftermiddag.

Ledige som type

Ifølge arbejdsmarkedsforskeren fra Aalborg Universitet beskriver kommissionen direkte hvordan, ledige kan karakteriseres.

- Så hvis de ledige kommer til at læse den her rapport, så tror jeg, de vil blive meget overraskede over at se sig selv beskrevet på en bestemt måde, siger Henning Jørgensen.

Ifølge ham beskriver Dagpengekommissionen blandt andet de ledige som nogle, der har svag selvkontrol.

- De udskyder nødvendige handlinger, de er selvovervurderende, tænker kortsigtet, laver overspringshandlinger og som det også hedder - har inkonsistente præferencer, siger forskeren om det billede, kommissionen efter hans vurdering tegner af ledige.

Har aldrig oplevet en sådan tone

- Jeg ved ikke hvordan kommissionen pludselig er blevet psykologer, for det er altså økonomer, der sidder i den, siger Henning Jørgensen.

Han siger, at han aldrig tidligere har oplevet en sådan tone i en rapport fra en kommission.

- Regnedrengene, der har lavet beregningerne, har jo en opfattelse af, at de ledige ikke laver de ting, som de burde gøre ifølge økonomerne, siger han.

Korttidsjob til lavere løn

Arbejdsmarkedsforskeren mener, at kommissionen med forslagene forsøger at få ledige til at handle, som de ønsker det.

- Man skal lære at tage korttidsjob og tage ethvert job, der byder sig - også til en lavere løn, så der er også en anden dagsorden end bare dagpengereformen, siger Henning Jørgensen.

Dagpengekommissionens samlede anbefalinger præsenteres ved et pressemøde klokken 13 mandag eftermiddag.

FacebookTwitter